Novosti

Koža na udaru izazova ljeta!

Novosti   |   autor: PIP   |   13.06.2022.

Odmor, ljeto, more i sunce čine čuda za organizam, ali ostavljaju i neželjene promjene na koži. Promjene na koži kreću od potpuno bezazlenih, pa sve do onih koje zahtijevaju ozbiljno liječenje.

Zbog neposredne izloženosti djelovanju sunčevih zraka na kožu koja je najveći organ našeg tijela, učinci su na njoj najveći i najvidljiviji. Najraniji učinci su opekline zbog nekontroliranog izlaganja suncu i ne nanošenja odgovarajućega zaštitnog faktora, koje kasnije mogu dovesti do karcinoma kože, odnosno melanoma. Zbog pretjeranog izlaganja suncu u mladosti brže propada kolagen, što se očituje prijevremenom pojavom mrlja i bora na licu, vratu i dekolteu te na rukama.

Sunce, vjetar, sol ili klor dovode i do jake dehidriranosti kože cijelog tijela što zahtijeva posebnu njegu ljeti sredstvima namijenjenim intenzivnoj njezi kože nakon izlaganja suncu.

Ljetni osipi i prištići česta su pojava, a uzročnici su razni: najčešći je 'krivac' pojačano znojenje, izloženost nepovoljnim utjecajima okoline (sunce, morska voda, klor iz bazenske vode, vjetar...). Pojačano znojenje može dovesti do crvenila i pečenja kože na mjestima pregiba (pazusi, prepone i područje ispod grudi). Uzrok nastanka je vlažnosti i trenju pregibnih regija.

Kod nekih ljudi se na tabanima i između prstiju nogu javljaju simptomi atletskog stopala - crvenilo kože s brojnim bjelkastim vlažnim naslagama, pucanje kože i razvoj bolnih ragada. Ti se simptomi učestalo javljaju kod osoba čija se stopala jako znoje ili nose zatvorenu obuću.

Pojačano znojenje leđa pogoduje stvaranju većeg broja gljiva koje inače žive na našoj koži u vrlo maloj količini (saprofiti), što dovodi do pojave mrlja različite veličine i obojenosti, od bjelkastih do smećkastih i crvenkastih.

Gljivične infekcije, koje zahvaćaju kožu tabana ili nokte nogu, vrlo lako je "pokupiti" na bazenima i kupalištima. Tijekom kupanja u bazenu koža je izložena utjecaju klora, koji je jako isušuje. Osobito vrhove prstiju ruku i nogu, uz pojavu ljuskanja kože na tim mjestima. Klor oštećuje i kožu koja nakon češćeg kupanja u bazenu zahtijeva intenzivnu njegu.

Ljeti nisu rijetki ni ugrizi ili ubodi različitih insekata. Simptomi se mogu kretati od bezazlenog crvenila i svrbeža do velikih bolnih oteknuća, koja nerijetko zahtijevaju i medicinsku pomoć. No, na svu sreću, većina tih stanja ipak se smiri i prođe nakon stavljanja hladnih obloga i umirujućih krema na mjesto uboda insekta. Zbog češanja i posljedičnih površinskih oštećenja kože, mjesta uboda ili ugriza insekata podložna su prodoru bakterija, što može rezultirati infekcijom kože.

Ne zaboravite na svoje usne! Usne su osjetljiv i nježan dio tijela, ljetne aktivnosti na otvorenom u kombinaciji sa suncem i vjetrom savršen su recept za ispucale usne, ukoliko ih ne zaštitite.

Kako izbjeći neugodne iritacije, crvenila i prištiće i vratiti sjaj koži ? Proizvodi linije FARMAKOL Dermapip sve što Vaša koža treba! 

Dermapip krema je intenzivna umirujuća i regenerativna krema. 

Dermapip krema djeluje tako da njeguje i umiruje kožu. Posebno se preporučuje kod manjih opekotina – posebno onih uzrokovanih pretjeranim izlaganju suncu, manjih ogrebotina, ekcema i iritacija kože uzrokovane depilacijom ili brijanjem, za grubu i suhu kožu lakta i stopala te za njegu ruku. Aktivni sastojci Dermapip kreme djeluju tako da preveniraju sekundarnu infekciju, umiruju upalni proces, poboljšavaju regeneraciju kože i proizvodnju kolagenih vlakana.

Dermapip losion za tijelo odličan je izbor za njegu kože nakon izlaganja suncu.

 Idealan je za ublažavanje  napetosti kože nakon izlaganja suncu, zahvaljujući svojim hidratantnim i zaštitnim svojstvima. Aktivni sastojci, pantenol, propolis, med i matična mliječ poboljšavaju regeneraciju kože, dubinski hrane i vlaže kožu. Losion je lagane teksture, lako se razmazuje i brzo upija, sadrži mirisne komponente na biljnoj i prirodnoj osnovi koje mu daju ugodan i blag miris.

Framakol Lip Balm Honey SPF 30!

Zaštite svoje usne od štetnog utjecaja sunčevih zraka uz Lip Balm Honey. Ovaj prirodni balzam za usne pruža zaštitnu od vanjskih utjecaja, a ujedno i njeguje kožu usana.  Med, ekstrakt nevena i pantenol umiruju, hidratiziraju i štite kožu usana od isušivanja. Prirodna ulja avokada i badema u kombinaciji sa karite maslacem i pčelinjim voskom dodatno hrane i njeguju usne, dopuštaju im da dišu i apsorbiraju vlagu i nutrijente. Zaštitni faktor SPF 30 osigurava kvalitetnu zaštitu od UVA i UVB zračenja.

Mast s čajevcem i propolisom djeluje blago antiseptično i antibakterijski. Preporuča se za njegu uslijed pojave simptoma gljivičnih oboljenja na noktima i koži, osobito kože između prstiju i na stopalima (atletsko stopalo), kože na trupu, udovima, kožnim pregibima i preponama. Za njegu nečiste i kože sklone pojavi akni, te za njegu nepravilnosti na usnama uslijed pojave herpesa, puknuća kutova usana (žvale) i kože oko usana.

- Eterično ulje čajevca  djeluje protiv gljivica i bakterija, učinkovito je u borbi protiv raznih infekcija. Najčešće se koristi za liječenje manjih rana, opeklina, akni, atletskog stopala, gljivičnih infekcija kože.

- Propolis djeluje protuupalno, stimulira regeneraciju epidermisa, a time i brže zacjeljivanje.

- Ekstrakt nevena smanjuje crvenilo i djeluje umirujuće što dodatno ublažava simptome oštećene, upaljene i kože

Unimast je bogata mast s alantoinom, propolisom, pčelinjim voskom i nevenom za površinsku i dubinsku zaštitu kože. Djeluje poput nevidljive dugotrajne rukavice koja štiti kožu, pomaže obnoviti njezin zaštitni sloj i štiti kožu od ponavljajuće iritacije.

Za zaštitu, njegu i obnovu kože izloženu trenju i zaležanosti, za mjesta podložna razvoju rana. Preporuča se koristiti prije pojave prvih znakova iritacija kože na potencijalno ugroženima mjestima. Mast nanositi uz laganu masažu da bi se potaknula prokrvljenost, smanjio otok i spriječilo oštećenje kože.

Potvrđena učinkovitost u praksi u slučajevima:

- inkontinencijskog i perianalnog dermatitisa

- iritacije kože uslijed pojačanog znojenja na području ispod grudi, pazusima i preponama

- ojedina – iritacija kože na pregibima, na mjestima gdje se dvije površine kože dodiruju i taru

- prevencije dekubitusa – rana od zaležanosti

- pojave žuljeva i nažuljanih mjesta na koži

- oštećenja kože ruku uslijed učestalog korištenja dezinficijensa i izloženosti vjetru

- bolne i upaljene kože oko nokta (zanoktica)