Proljećem smo aktivniji, ali nemojte naglo krenuti s tjelesnom aktivnosti

  |   autor: PIP   |   21.04.2021.

Bavljenje sportom i umjerena fizička aktivnost korisni su za cijelo tijelo! Što ako pretjeramo?

Nakon zimske hibernacije, dolaskom proljeća i buđenjem prirode ponovno se aktivira i naše tijelo, a da ne bi pokleknuli uslijed temperaturnih promjena i povećane tjelesne aktivnosti potrebno je pripremiti ga. Rješenje za umor i iscrpljenost nije samo dovoljno sna već i tjelesna aktivan na svježem zraku te pravilna prehrana bogata voćem i povrćem.

Najčešći uzrok ozljeda pri intenzivnoj tjelesnoj aktivnost je nedovoljna pripremljenost. Kada su izloženi pretjeranom naporu, mišići se nastoje zaštititi stezanjem te ponekad može doći i do malih puknuća vlakana. Zglobovi na traumu ili pretjerani napor reagiraju upalom, a posljedica je povećana otečenost i ukočenost zgloba. Mišići se pritom stežu kako bi zaštitili zglob od daljnjih pretjeranih pokreta. Kod manjih ozljeda, neugoda i otečenost ne javljaju se odmah. Nakon treninga mišić je još zagrijan te sprečava tvarima koje uzrokuju upalu da uđu u optok. No, nakon hlađenja, zglob i okolno tkivo postupno počinju oticati i boljeti. Prilikom sportskih aktivnosti i napora dolazi do pojačanog gubitka magnezija što doprinosi grčenju i napetosti mišića te padu razine energije. Nedostatak magnezija u organizmu dokazano smanjuje efikasnost metabolizma što za posljedicu ima smanjenje izdržljivosti. Magnezij regulira cijeli niz metaboličkih procesa važnih za stvaranje energije pa učinkovito  doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti.

Dva su načina primjene magnezijevog klorida: oralna (prehrambena) i lokalna (transdermalna). Kada se nanosi izravno na kožu, magnezijev klorid se trenutačno apsorbira u tkiva te znatno povećava razinu magnezija u organizmu. Budući da magnezij pritom ne prolazi kroz probavni trakt, nema rizika od neugodnog laksativnog učinka. Nanošenje na kožu pokazalo se i kao izvrstan način nadopune „zaliha“ magnezija kod sportaša koji su izloženi velikim fizičkim naporima.

Danas postoje kombinirani preparati  s magnezijem za transdermalnu primjenu koji se mogu koristiti prije i nakon tjelesne aktivnosti. Ukoliko se koriste nakon aktivnosti ublažavaju oteklinu i bol na ozlijeđenom mjestu, opuštaju napete mišiće i tetive i ublažavaju stres mišića. Razina magnezija ima tendenciju smanjenja tijekom fizičkih napora stoga se preporuča i preventivno korištenje prije aktivnosti.

Musculpip emulgel spoj je aktivnih sastojaka tradicijske recepture kao što su arnika i gavez te inovativnosti u korištenju magnezij klorida kroz lokalnu primjenu na koži. Pogodan je za njegu umornih i opterećenih mišića, opuštajuću i osvježavajuću masažu prije i nakon tjelesne aktivnosti, pruža osjećaj ugode, ublažava napetost i grčeve mišića. Pogodan je za sportsku masažu te kod osoba koje su izložene većim fizičkim naporima (gibanje, rad), kod starijih osoba uslijed pojave noćnih grčeva te kod manjih ozljeda, istegnuća, uganuća i otežanog kretanja. Emulgel se lako razmazuje, brzo upija i ne masti. Musculpip nemojte nanositi na ozlijeđenu kožu te izbjegavati dodir s očima i sluznicom.

 

Umor i iscrpljenost realnost su nakon fizičke aktivnosti

Ne postoji čarobni štapić uz pomoć kojeg možemo otjerati umor i iscrpljenost. Potrebna je brza prilagodba organizma i dodatna potpora. Energija dolazi iz osnovne hrane koju svakodnevno konzumiramo no ponekad ni uz najbolju volju nije moguće samo prehranom osigurati dovoljno vitamina i minerala za prilagodbu organizma na promjenu godišnjeg doba. Vodite se izrekom „ u zdravom tijelu zdrav duh“ i posegnite za kvalitetnim pripravcima koji su učinkoviti i pružaju energiju na prirodan način.

Uz Energypip si osigurajte više energije na prirodan način - med, guarana i vitamin C iz acerole. Prirodni kofein iz guarane, aktivni sastojak Energypip-a se u tijelu oslobađa sporije, osiguravajući kontinuitet proizvodnje energije tijekom nekoliko sati (cca. 6 sati) što je ujedno i razlika djelovanja kofeina iz kave i kofeina iz guarane. Stimulira središnji živčani sustav, potiče veći protok krvi u mozak te povećava izlučivanje važnog neurotransmitera serotonina, dovodi do jačanja tjelesne i psihičke sposobnosti te na prirodan način održava budnost i osigurava organizmu ugodan osjećaj snage i zadovoljstva. Aktivni sastojak Energypip-a je i Vitamin C iz prirodnog izvora koji doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti. Med je, uz poznate učinke, u ovom proizvodu brzi nosač svih sastojaka do stanica organizma.