Novosti

Propolis u službi oralnog zdravlja

Novosti   |   autor: PIP   |   15.03.2021.

Svjetski dan oralnog zdravlja obilježava se 20. ožujka svake godine.

Oralne bolesti pogađaju gotovo 3,5 milijarde ljudi širom svijeta. Ovom inicijativom želi se ljude potaknuti da paze na svoje oralno zdravlje usvajanjem dobre oralne higijene i upravljanjem čimbenicima rizika.

Sljedeće tri godine glavna tema kampanje je "Budi ponosan na svoja usta". Ovim osnažujućim pozivom na akciju, FDI se nada da će motivirati ljude da cijene i vode računa o svojim ustima te shvatiti da time mogu pomoći u zaštiti svog općeg zdravlja i dobrobiti.

 

Propolis i oralno zdravlje

Jeste li znali da je propolis odličan saveznik u borbi protiv infekcija usne šupljine? On značajno poboljšava oralno zdravlje, djeluje protuupalno, ublažava zubobolju i oštećenja  sluznice usne šupljine. Propolis je idealan i kao alternativna, ali prirodna terapija u borbi protiv infekcija usne šupljine.

Propolis je jedan od najčešće korištenih pčelinji proizvod koji je prepoznat još od davnina i kao takav se koristi u medicinske svrhe. Drevne civilizacija su tisućama godina koristile propolis zbog njegovih ljekovitih svojstava. Grci su ga koristili za liječenje apscesa, Asirci su njime vidali rane u borbi protiv infekcija i radi bržeg ozdravljenja, a Egipćani su ga koristili za balzamiranje mumija. Budući da propolis ima izvrsna antimikrobna, antioksidativna i opuštajuća svojstva, odlična je tvar za široku upotrebu u medicini i stomatologiji.

Riječ propolis potječe od grčkih riječi „pro“ (što znači vanjski zid) te „polis“ (što znači grad). Pčele radilice sakupljaju ovu smolastu supstancu s pupoljaka, kore drveća i drugih biljaka. Prerađuju ju enzimima i obogaćuju djelatnim sastojcima peludi. Propolis zatim koriste za izgradnju i očuvanje svojih košnica. On štiti košnicu od patogena i vanjskih utjecaja, a zbog svoje ljepljive prirode spriječava ulazak stranih gostiju u košnicu.

Sastav propolisa može varirati ovisno o zemljopisnom položaju  gdje se nalaze košnice te kojem drveću i cvijeću pčele imaju pristup. Primjerice, propolis iz Europe nije istog sastava kao propolis iz Brazila, što uvelike otežava istraživačima donošenje općenitih zaključaka o njegovim zdravstvenim koristima. Ipak, neke zdravstvene prednosti propolisa su zajedničke svim vrstama, osobito one koje se odnose na oralno  zdravlju, odnosno zdravlje desni.

 

Ljekoviti spojevi u propolisu

Istraživači su identificirali više od 300 spojeva u propolisu. Većina tih spojeva su oblici polifenola, odnosno antioksidansa koji se bore protiv bolesti i eventualnih oštećenja u tijelu. Najčešći su flavonoidi, fenoli i drugi aromatski spojevi.

Flavonoidi su također prisutni u namirnicama poput voća, povrća, zelenog čaja i crnog vina za koje se smatra da imaju antioksidativni učinak na ljudski organizam. Biološka aktivnost propolisa ovisi o prisutnosti flavonoida i izražava se kroz njihovu ukupnu koncentraciju.

Propolis je izvrstan u zacjeljivanju rana. Pinocembrin je flavonoid koji se odlikuje posebnim antigljivičnim djelovanjem. Ova protuupalna i antimikrobna svojstva čine propolis iznimno korisnim u zacjeljivanju rana, ne samo u ustima nego i na ostalim dijelovima tijela. Napravite vodenu otopinu za ispiranje usta. Redovna primjena iste ublažava bol, ima protuupalni učinak i potiče brže zacjeljivanje rana nakon operacije. U isto vrijeme, propolis smanjuje otečenost.

 

Propolis u oralnom zdravlju

Zubni karijes smatra se jednim od glavnih kroničnih dentalnih problema u današnje vrijeme. Propolis ovdje ima značajnnu ulogu u ograničavaju stvaranje plaka na površini zuba, što u konačnici smanjuje zubni karijes. Uz prilagođene tehnike četkanja, promjenu prehrane i upotrebu fluorida smanjuje učestalost i pomaže prevenciji karijesnih lezija.

Važno je napomenuti da propolis osim što ublažava simptome bolesti desni, služi i kao preventivna mjera za zaštitu od bakterija koje se nalaze u zubnom plaku i uzrokuju propadanje zuba. Plak je ljepljiva tvar koja se formira na vašim zubima ubrzo nakon pranja zubi. U nastojanju da se riješe bakterija, stanice vašeg imunološkog sustava oslobađaju tvari koje mogu upaliti i oštetiti desni ili alveolarnu kost. To dovodi do oticanja i krvarenja desni, što je jasni znak gingivitisa. Propolis sprječava i zaustavlja razmnožavanje bakterija u ustima, a samim time povećava čvrstoću zubne cakline i jača pulpu.

Provedena su istraživanja i na pacijentima koji pate od parodontitisa. Rezultati su pokazali da korištenje vodene otopine s ekstraktom propolisa smanjuje krvarenje desni. Naime, kada se koristi na tzv. parodontnim džepovima, sprječava djelovanje bakterija koje vode borbu s obrambenim sustavom organizma. Također, propolis sustavno sprječava daljnji gubitak koštane mase kod parodontnih bolesti.

Propolis je odličan saveznik u slučaju kronične upale desni, te sprječavanju pojave afti. Bolesti desni možete spriječiti prakticiranjem pravilne oralne higijene, korištenjem adekvatnih proizvoda za njegu i redovnim pregledima kod stomatologa.

Zahvaljujući brojnim prirodnim komponentama koje propolis sadrži, dokazano ima antibakterijsku, antivirusnu, antifungalnu, protuupalnu, analgetsku i mnoge druge primjene. Iako nudi brojne prednosti, treba imati na umu da njegova uporaba može dovesti do rizika od alergije. Iako su se alergijske reakcije pokazale rijetkom pojavom, propolis i proizvode s propolisom krenite koristiti polako te pratite moguće znakove alerijske reakcije

 

Farmakol  Propolis 150 Dent sprej

- sprej sa propolisom,biljnim ekstraktima i uljem klinčića

- djeluje blagotvorno na zubno meso i sluznicu usne šupljine

- pomoć kod zubobolje i krvarenja desni

- olakšava oporavak oštećenja desni  povezanih sa zubnim protezama

- daje svježinu i ugodan dah

 

Povodom Svjetskog dana oralnog zdravlja, u tjednu od 15. do 21. ožujka Farmakol Propolis 150 Dent sprej možete pronaći po 15% nižoj cijeni u brojnim ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama lijekova, našim prodavaonicama ili putem naše web stranice.

 

Izvori:

https://www.researchgate.net/publication/259488052_PROPOLIS_IN_ORAL_HEALTH_A_NATURAL_REMEDY

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3556426/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5768961/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1349007921000013