Novosti

ARCA 2020 – Inovatorstvo za novo doba

Novosti   |   autor: PIP   |   19.10.2020.

Nove okolnosti potakle su kreativnost inovatora na svim područjima

Međunarodni sajam inovacija ARCA 2020 održan je od 15 do 17. listopada 2020 godine u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Manifestaciju su organizirali Udruga inovatora Hrvatske zajedno sa suorganizatorima, pokroviteljima i sponzorima.

Izložbe inovacija ARCA već godinama, po uzoru na najprestižnije svjetske sajmove i izložbe inovacija, promoviraju i promiču inovatorstvo i inovacije te su jedno od najznačajnijih događanja u kalendaru Međunarodne federacije nacionalnih saveza inovatora (IFIA).

Na ovogodišnjoj Međunarodnoj izložbi inovacija, koja je ujedno i prva fizički održana izložba inovacija u Europi u ovoj godini, predstavilo se više od 180 inovacija i inovatora iz zemlje i svijeta.

„Ovogodišnja je ARCA, osim po brojnim stranim izlagačima, specifična i po posebnom djelu izložbe u sklopu kojeg će se predstaviti i dobitnici natjecanja 'Inventions VS Corona' kojeg je organizirala Međunarodna federacija nacionalnih asocijacija inovatora, a gdje su predstavljena rješenja u borbi protiv COVID-19 virusa“, rekao je predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Ivan Bračić otvarajući izložbu.

Na ovogodišnjoj izložbi i sajmu predstavljene su inovacije i nove tehnologije iz gotovo svih područja ljudskog rada; od industrije do svakodnevnice, a koje su rezultat rada inovatora pojedinaca, istraživačkih timova iz privatnog i javnog sektora, akademske zajednice i znanstvenih ustanova te inovativnih tvrtki i start-upova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kine, Irana, Poljske, Srbije i Slovenije.

 

 

Zadnjeg dana izložbe podijeljene su nagrade te je u konkurenciji od 180 nominiranih inovacija hrvatska tvrtka PIP d.o.o. osvojila zlatnu medalju za proizvod Kardiopip kapsule u kojima su se primijenila nova saznanja o djelovanju flavonoida iz propolisa na zdravlje srca.

Flavonoidi su otkriveni kao vitamini u čijoj su nomenklaturi poznati kao vitamin P. Pokazano je da flavonoidi djeluju kardioprotektivno sprječavajući nastanak tromba. Taj učinak je gotovo univerzalan za sve flavonoide na razini inhibicije nastanka primarnog ugruška odnosno agregacije trombocita. Ostale sastavnice Kardiopip kapsula su Koenzim Q10 i vitamin B1 ili kako se još naziva tiamin.

Koenzim Q10, kao i flavonoidi djeluje kao antioksidans. Za razliku od flavonoida, ljudski organizam može sintetizirati koenzim Q10, no količina endogenog koenzima s godina opada. Dok flavonoid djeluju sprječavaju agregaciju trombocita, koenzim Q10 djeluje stabilizirajući funkciju mitohondrija dajući na snazi srčanog mišića.

Tiamin, vitamin B1, povoljno djeluje na ukupnu razinu energije dostupne iz ugljikohidrata štiteći organizam od stresa i umora. Temeljem fundamentalnih i fizioloških uloga flavonoida iz propolisa, vitamina B1 i koenzima Q10, ovakva kombinacija kratkoročno može doprinijeti ublažavanju simptoma stresa i umora, a dugoročno doprinijeti učinkovitijem radu srca i prevenciji nastanka tromba.

Zlatna medalja je još jedna u nizu medalja koje je tvrtka PIP osvojila za proizvode iz linije dodataka prehrani i prirodne kozmetike Farmakol koja se temelji na inovativnom pristupu i primjenom načela apiterapije. Također to je i važno priznanje ne samo za našu tvrtku nego i za inovatorstvo u Hrvatskoj jer zajedničkim radom pridonosimo razvoju i poticanju inovatorstva, a samim time dolazimo do inovativnih rješenja koja poboljšavaju životne uvjete. Nadalje, medalja je poticaj da radimo još bolje te se razvijamo stvarajući nove vrijednosti“, ističe menadžmet PIP-a d.o.o.