Edukacija

Grlobolja - kako si pomoći?

Edukacija   |   autor: PIP   |   07.01.2020.

Grebanje i peckanje u grlu, poteškoće pri gutanju, promuklost i bolno grlo simptomi su stanja koje jednom riječju zovemo grlobolja.

Grlobolja je česta pojava u  zimskim danima. Najčešći uzroci su  prehlada, pretjerano naprezanje glasnica ili suhi zrak kojem smo izloženi boraveći u grijanim i zatvorenim prostorima.

Samo 5 do 15% akutnih grlobolja uzrokovano je bakterijama. Virusnog podrijetla je 80 do 95% svih akutnih grlobolja. Najčešće se prenose kapljicama sekreta prilikom govora, kašlja i kihanja. 

 

 Liječenje  i samoliječenje

Nije suvišno podsjetiti na opće higijenske mjere za sprečavanje širenja infekcije kao što su pranje i dezinfekcija ruku, izbjegavanje zatvorenih prostora u kojima boravi puno ljudi, provjetravanje prostorija. Potrebno je i vlažiti zrak u prostorijama s grijanjem, jer nedovoljna vlažnost zraka isušuje sluznicu koja time postaje manje otporna na virusne infekcije.

 

Kada je riječ o bakterijskoj upali grla, terapiju određuje liječnik. Uzima se bris grla te se na temelju antibiograma određuje antibiotik. 

Kako prekomjerna upotreba antibiotika ima značajne negativne posljedice na pojedinca i zajednicu. Neopravdano uzimanje antibiotika dovodi do razvoja rezistencije na antibiotike, pa je potreban oprez kod uzimanja!

Kod virusnih infekcija možemo si pomoći  sami i uz savjet ljekarnika.

Preporuke su:

  • da se pije dovoljna količina tekućine, vode ili čaja, kako bi grlo ostalo vlažno i da se spriječi dehidracija
  • koristite pomoćna sredstva kao što su  sprejeve i pastile za grlo

 

Umjesto sintetskih lijekova i pripravaka preporučamo rješenja iz prirode s kojim možete na zdrav i jednostavan način ukloniti neugodne simptome grlobolje i prevenirati razvoj težih upala grla.

 

100% prirodno, bez konzervansa, umjetnih aroma!

 

 

Farmakol Propolis sprejevi  za grlo sadrže otopinu suhog ekstrakta propolisa standardiziranog na flavonoide, s ekstraktima kadulje i mente.

Učinkovito jačaju sluznicu usne šupljine, ublažavaju peckanje i žarenje popraćeno s bolnim i otežanim gutanjem. Olakšavaju simptome kod promuklosti, umiruju nadraženu sluznicu grla,usne šupljine, ždrijela i glasnica. Ekstrakt kadulje sadrži eterično ulje čiji sastojak tujon djeluje protuupalno i antiseptički, dodatno u sinergiji s bioflavonoidima propolisa. Ekstrakt mente daje osjećaj svježine

Aquapropol sprej vodenu otopinu propolisa preporučamo za djecu od 1. godine života.

Propolis 150 plus sprej sa smanjenim udjelom alkohola preporučamo za djecu od 7. godine i odrasle.

Propolis 150 sprej alkoholnu otopinu propolisa preporučamo za odrasle.

 

 

Farmakol Pastile s propolisom

Sadrže suhi ekstrakt propolisa standardiziran na ukupne flavonoide, min 4,05mg flavonoida u dnevnoj dozi.

Imaju povoljan učinak na suhu i nadraženu sluznicu usne šupljine, grla i ždrijela. Doprinose olakšanju kod nadražaju grla i glasnica,ublažavaju suhoću sluznice, škakljanje u grlu i promuklost.

U razdoblju učestale pojavnosti prehlade i infekcije grla i ždrijela smanjuju grlobolju, bolno gutanje,daju svježinu i dodatno smanjuje nelagodu!

Ugodnog su okusa meda, mentola, limuna, bez umjetnih bojila i konzervansa.