Novosti

Hodočašće u Hlebine

Novosti   |   autor: PIP   |   10.12.2019.

Tradicionalno okupljanje pčelara povodom obilježavanja dana sv. Ambrozija, po 23. put održalo se ove nedjelje u Hlebinama.

 

Pčelarski susrete organizira Pčelarska udruga Lipa Kopirnice i to je prilika da se okupe pčelari iz kontinentalne Hrvatske te gosti iz Slovenije.

Već tradicionalno, okupljanje je bilo u Društvenom domu Hlebine, odakle se u procesiji krenulo prema crkvi sv. Katarine na svetu misu. Članovi Reda sv. Ambrozija, odjeveni u svečane odore, predvodili su procesiju noseći zastave svojih udruga.

Ovogodišnja manifestacija bila posebno važna za tvrtku PIP jer se nakon svete mise pristupilo ceremoniji posvete PIP-ove zastave. Zastavu je nosio gospodin Ivan Bračić, osnivač tvrtke i sam član Reda sv. Ambrozija, a Martin Petričec i Stipa Kovačić imali su časnu ulogu komova. Prema običaju, kumovi su se obavezali štovati prirodu i pčele, štovati spomendan sv. Ambrozija, slijediti njegov primjer u dobročinstvima te promicati suživot. Tokom ceremonije posvećenja i polaganja zavjeta kumovi su s ponosom raširili zastavu i prikazali je svećeniku te ostalim okupljenima u crkvi.

Svečanost je nastavljena u Društvenom domu vezanjem lente i potpisivanjem povelje Reda sv. Ambrozija. Gospodina Bračić zahvalio se kumovima i darovao ih je skulpturama umjetnika Vlade Radasa – ''Zahvala pčeli'', a za uspomenu na ovaj događaj, od kumova primio je sliku umjetnika naivne umjetnosti.

Ovi susreti pčelara obilježeni su još jednim događajem – svečanim primanjem triju novih članova u Red sv. Ambrozija, te prvi pute je izvedena pčelarska himna – ''Zahvala pčeli''

Program do ručka prošlo je uz zabavne skečeve KUDa Gruntovčani, a nakon ručka, analizu pčelarske godine iznio je gospodin Stipa Kovačić, a zatim se govorilo prisutnoj problematici Američke gnjiloće medonosne pčele.

Cijeli događaj ispunjen je još jedno simbolikom; naime crkva u Hlebinama posvećena je svetoj Katarini, a upravo na dan sv. Katarine 25.11., prije 30 godina, osnovana je tvrtka PIP. Ova značajna obljetnica zaokružena je pristupanjem tvrtke PIP-a Pčelarskom redu Sv. Ambrozija.

 

Zajednička fotografija nakon svete mise

Ivan Bračić daruje kumove Martina Petričeca i  Stipu Kovačića

 

 

Svečana PIP zastava

 

KUD Gruntovčani