Edukacija

Etimologija pozdrava Medno

Edukacija   |   autor: PIP   |   22.10.2019.

Riječ medno, koja baš i nema neko značenje, je postala pčelarski pozdrav, dakle Medno!

Autor pozdrava: Ivan Bračić, Bijenik 158, 10000 Zagreb, pčelar i osnivač tvrtke PIP d.o.o.

Vrijeme nastanka: proljeće 1990. godine

 

Osnivanje tvrtke PIP (studeni 1989.) u javnosti  najviše je vidljivo kroz otvaranje prvog privatnog dućana za pčelarstvo u Ex državi, ožujak 1990. Godine, Trnjanska 33 u Zagrebu. Tada sam gotovo dvije godine vodio tu maloprodaju i razgovarao sa puno pčelara, ne samo iz Hrvatske. Cilj je bio učiniti dućan i tvrtku u cjelini bližim i toplijim mjestom svakom pčelaru, ne samo prodaja nego druženje, razmjena iskustava, sugestije i neki oblici edukacija koje smo nabrzo pretvorili u profesionalne edukacije širom Hrvatske. Trnjanska je postala poželjno mjesto okupljanja pčelara, dolazili od svuda.

Pozdravljalo se sa Zdravo, Bok, Ćao, Adio i tko zna kako još. 

Tada to nismo zvali marketing ili PR, ali sam imao potrebu i ideja kako privući ljude iz pčelarske branše i često postaviti različita pitanja, izreći dosjetke, pčelarski vic i slično, pčelari su dolazili i kad nisu trebali nešto kupiti.

Tako sam jednom ispalio; koji je naš – pčelarski pozdrav, nitko nije imao odgovor. Za par dana, vođen idejom Sretno, Bistro, Dobra kob …, sam ponudio rješenje; Medno! 

Sretan sam što su to pčelari i prihvatili.

Nakon desetak godina nastala je i Himna hrvatskih pčelara „Zahvala pčeli“ i to zahvaljujući prof. Stjepanu Pepelnjaku, Dušku Šarcu i bendu Nostalgija uz moj skromni doprinos. „Medno, medno pčela nam se javlja … „.