Edukacija

Propolis u službi oralnog zdravlja

Edukacija   |   autor: PIP   |   30.07.2019.

Jeste li znali da med nije jedini proizvod pčela koji ljudi koriste? Tu je, dakako, i propolis koji također pozitivno utječe na zdravlje pojedinca. Ova istinski ljekovita tvar odlična za liječenje brojnih zdravstvenih stanja.

Propolis je smolasta supstancija koju pčele radilice sakupljaju s pupoljaka, kore drveća i drugih biljaka. Pčele sakupljenu smolastu supstanciju prerađuju pomoću enzima iz sline i obogaćuju je djelatnim sastojcima peludi. Ova istinski ljekovita tvar ne samo da štiti njihove košnice od uljeza nego je odlična i za liječenje brojnih zdravstvenih stanja.

Propolis je najčešće korišteni pčelinji proizvod koji se od davnina koristi u medicinske svrhe. Drevne civilizacija su tisućama godina koristile propolis zbog njegovih ljekovitih svojstava. Grci su ga koristili za liječenje apscesa, Asirci su njime vidali rane u borbi protiv infekcija i radi bržeg ozdravljenja, a Egipćani su ga koristili za balzamiranje mumija. Ovo vas nije trebalo iznenaditi, budući da propolis ima izvrsna antimikrobna, antioksidativna i opuštajuća svojstva.

Sastav propolisa može varirati ovisno o zemljopisnom položaju  gdje se nalaze košnice te kojem drveću i cvijeću pčele imaju pristup. Primjerice, propolis iz Europe nije istog sastava kao propolis iz Brazila, što uvelike otežava istraživačima donošenje općenitih zaključaka o njegovim zdravstvenim koristima. Ipak, neke zdravstvene prednosti propolisa su zajedničke svim vrstama, osobito one koje se odnose na oralno  zdravlju, odnosno zdravlje desni.

Ljekoviti spojevi u propolisu

Istraživači su identificirali više od 300 spojeva u propolisu. Većina tih spojeva su oblici polifenola, odnosno antioksidansa koji se bore protiv bolesti i eventualnih oštećenja u tijelu.

Naime, propolis sadrži polifenole koji se nazivaju flavonoidi. Često se nalaze u namirnicama za koje se smatra da imaju antioksidativna svojstva kao što su voće, povrće, zeleni čaj i crno vino. Biološka aktivnost propolisa ovisi o prisutnosti flavonoida i izražava se kroz njihovu ukupnu koncentraciju.

Propolis je izvrstan u zacjeljivanju rana. Pinocembrin je flavonoid koji se odlikuje posebnim antigljivičnim djelovanjem. Ova protuupalna i antimikrobna svojstva čine propolis iznimno korisnim u zacjeljivanju rana, ne samo u ustima nego i na ostalim dijelovima tijela. Napravite vodenu otopinu za ispiranje usta. Redovna primjena iste ublažava bol, ima protuupalni učinak i potiče brže zacjeljivanje rana nakon operacije. U isto vrijeme, propolis smanjuje otečenost.

Provedena su istraživanja i na pacijentima koji pate od parodontitisa. Rezultati su pokazali da korištenje vodene otopine s ekstraktom propolisa smanjuje krvarenje desni.

Važno je napomenuti da propolis osim što ublažava simptome bolesti desni, služi i kao preventivna mjera za zaštitu od bakterija koje se nalaze u zubnom plaku i uzrokuju propadanje zuba. Plak je ljepljiva tvar koja se formira na vašim zubima ubrzo nakon pranja zubi. U nastojanju da se riješite bakterija, stanice vašeg imunološkog sustava oslobađaju tvari koje mogu upaliti i oštetiti desni ili alveolarnu kost. To dovodi do oticanja i krvarenja desni, što je jasni znak gingivitisa.

Bolesti desni možete spriječiti prakticiranjem pravilne oralne higijene, korištenjem adekvatnih proizvoda za njegu i redovnim pregledima kod stomatologa