Edukacija

Sirupi - dodaci prehrani bez konzervansa

Edukacija   |   autor: PIP   |   01.07.2019.

Čijom voljom djeci u pripravcima dajemo konzervanse

Sirup je farmaceutski oblik koji se najčešće primjenjuje kod kašlja, ali i za jačanje otpornosti organizma i regulaciju probave. Zbog jednostavnosti primjene preporuča se djeci, ali i starijima te osobama s teškoćama pri gutanju. Na tržištu su sve češće i medni sirupi koji umjesto šećerne baze u svom sastavu sadrže, nutritivno i biološki vrijednu namirnicu, med. Med djeluje antimikrobno i antioksidativno te poboljšava resorpciju i iskorištenje djelatnih tvari iz sirupa i djelatnih tvari iz konzumirane hrane. Dodavanjem i drugih pčelinjih proizvoda - propolisa i/ili matične mliječi, medni sirupi dodatno pojačavaju svoj učinak.

Zašto su Sirupi brojnih proizvođača promijenili naziv u Tekući dodaci prehrani? Promjena označavanja dodataka prehrani je primjena izmjene Pravilnika o prehrambenim aditivima. Pravilnikom je određeno da se dodaci prehrani koji sadrže konzervanse ne smiju označavati kao SIRUPI već kao Tekući dodaci prehrani.

Koliko su konzervansi u prehrani štetni potvrđuju znanstvena istraživanja koja upućuju na posljedičnu vezu konzervansa i pojave određenih zdravstvenih smetnji. Konzervansi da ili ne, stvar je razvoja, znanja, tehnološkog napretka i odgovornosti prema pacijentu.

PIP je ostao jedan od rijetkih hrvatskih proizvođača sirupa, a priznanja na međunarodnim sajmovima inovacija u Ženevi i Shirazu za mednopropolisne sirupe Imunalpip plus, Laringopip plus, Bronhopip plus i Feropip iz linije Farmakol potvrđuju da to priznaju i zahtjevna tržišta.

Vjerujemo da će liječnici i ljekarnici pacijentima pojasniti suštinske razlike ovih dviju grupa proizvoda i da će po savjesti i stručnosti preporučiti pogodan proizvod. U protivnom ovi proizvodi mogu biti u prodaji i izvan ljekarni. To ne bi bilo dobro.