Edukacija

Poljupcem, samo njegovanim usnama, možemo prenijeti pozitivnu energiju!

Edukacija   |   autor: PIP   |   08.09.2017.

U svakodnevnim ritualima njege često zaboravljamo na usne, pa one gube svoju prirodnu punoću i elastičnost.

Usne su osjetljiv i nježan dio tijela. Koža usana nije nalik koži nijednog drugog dijela tijela. Za razliku od kože lica, usnice nemaju žlijezde lojnice koje izlučuju sebum koji djeluje kao zaštitna barijera od različitih vanjskih faktora. Usto, koža usnica sastoji se samo od tri do pet slojeva, pa je vrlo tanka u usporedbi s čak 16 slojeva kože lica. Zato su usne sklonije suhoći, lako postaju hrapave i pucaju, jednako su ranjive cijele godine, bez obzira na vanjske utjecaje.

Koliko su neotporne na hladnoću, toliko im smetaju toplina, vrući zrak, vjetar, sunce i more. Vjetar, hladnoća, sunce, snijeg, grijanje i klima-uređaji mogu usne isušiti jer im nedostaju vlastita prirodna ulja koja bi ih štitila. Boravak na vjetrovitoj plaži, bavljenje sportskom aktivnošću, skijanje zimi u kombinaciji sa suncem savršen su recept za ispucane usne. Usne su vrlo osjetljive na sunčevo zračenje pa je potrebno zaštititi ih UVA i UVB faktorom.

Izložene nepovoljnim vanjskim utjecajima usne lako dehidriraju, pucaju, zatežu, bole i peckaju. Dehidraciju jednim dijelom možemo spriječiti dovoljnim unosom tekućine, no vrlo važno je usne dodatno zaštititi  balzamom koji će stvoriti zaštitni sloj a ujedno i potaknuti obnovu i spriječiti daljnja oštećenja.

Vrlo često sami smo uzročnik iritacije usana, nismo toga svjesni, učestalo vlaženje usana slinom dodatno isušuje, stvara  se zatvoreni krug dehidracije zato što slina isparava, a vlaga s usana nestaje čineći usne sušim nego prije. Ubrzo se grubi i suhi gornji sloj kože odvaja od vlažnog pa usne postaju suhe i pucaju. Grizenje zubima, čupkanje i uklanjanje  suhe kože povećavanju osjetljivost usana.
Uz dehidraciju vrlo čest uzrok oštećenja usana je herpes, povezujemo ga sa hladnijim dijelom godine, no činjenica je da se kod osjetljivih osoba javlja i ljeti kao posljedica izlaganja ultraljubičastom zračenju te posredno pada imuniteta.  

Osim nabrojenih poteškoća sa suhim i ispucanim usnicama, podsjetimo se da se poljupcem preko usnica šalje pozitivna energija, pa i više od toga.

Je li to moguće bez vlažnih i mekanih usnica. Kako to očuvati?

Zaštita i njega usana balzamima

Balzami za usne pružaju zaštitni sloj koji bi usne trebale dobiti od prirodnih, zaštitnih ulja koje izlučuje koža. Spriječavaju isparavanje vlage i štite usne od vjetra i sunca te drugih štetnih vanjskih faktora. Nisu svi balzami za njegu usana jednaki.

Izbjegavajte one koji sadrže kemijske supstancije poput petroleja i mineralnih ulja. Ta industrijski dobivena ulja se ne preporučuju jer prekrivaju usne i ne dopuštaju im da „dišu“ i apsorbiraju vlagu i nutrijente. „Konvencionalni balzami“ za usne umjesto da njeguju, zapravo isušuju usnice i zato se javlja potreba za čestim, ponovnim nanošenjem.

Najbolji pripravci za njegu usana su balzami bogati prirodnim sastojcima, maslacima i uljima  koje koža brzo upija, a oni je dubinski njeguju i štite od isušivanja i oštećenja.

Uz maslace i ulja dobrodošli sastojci u balzamima za usne su pčelinji proizvodi-vosak, med i propolis.
Pčelinji vosak je svojevrstan emulgator koji povezuje ulje i vodu. Stvara zaštitni film na koži pa ona teže gubi vlagu. Med sadrži aktivne biološke tvari (vitamine B skupine, minerale poput željeza i cinka te mikroelemente poput natrija i kalcija) pa ima snažno regenerativno djelovanje, a propolis na kožu djeluje protuupalno.

Farmakol Balzami za usne prirodno su rješenje za njegu i zaštitu usana bez parabena, bojila, parfema i mineralnih ulja.

Farmakol Lip Balm Honey

Njeguje i  hidratizira kožu usana, osigurava zaštitu od sunca. Zahvaljujući aktivnim sastojcima balzam ima zaštitno, umirujuće i regenerativno djelovanje. Hrani i njeguje kožu usana, te štiti od vanjskih utjecaja. SPF 15 osigurava kvalitetnu zaštitu od UVA i UVB zračenja.

Med, ekstrakt nevena i pantenol umiruju, hidratiziraju i štite kožu usana od isušivanja. Ulje avokada i badema, shea i kakao maslac dodatno hrane i njeguju, SPF 15 osigurava zaštitu od sunca.

Farmakol Lip Balm Propolis

Smiruje i obnavlja oštećenu i ispucanu kožu usana. Zahvaljujući aktivnim sastojcima propolisu i echinaceai ima zaštitno, umirujuće i regenerativno djelovanje. Hrani i njeguje kožu usana kakao maslacem, uljem jojobe, pantenolom i  ekstraktom nevena. Vitamin E štiti kožu usana od utjecaja slobodnih radikala.