Edukacija

Bioflavonoidi i vitamin C, u sinergiji, za vene i hemoroidalne tegobe na prirodan način!

Edukacija   |   autor: PIP   |   03.02.2017.

Proširene vene i kapilare neugodan su i vrlo čest zdravstveni problem, ali i estetski nedostatak. Smatra se da svaka peta osoba boluje od pojedinog oblika poremećaja venske cirkulacije.

Problemi su vezani na genetsko naslijeđe a uzrok su slabe stijenke vena i okolnog vezivnog tkiva te slabost zalistaka. Njihov razvoj ovisi o načinu života i rizičnim faktorima kao što su pušenje, debljina, predugo stajanje ili sjedenje, trudnoća.

Problemi se javljaju, na različitim dijelovima tijela, kada vene postanu insuficijentne tj. kada više ne mogu vršiti svoju funkciju. Vidljive manje vene na nogama popularno zvane „kapilare“ su površinske vene koje su obično crvenkaste ili plavkasto ljubičaste boje i predstavljaju u prvom redu estetski deficit. U težim slučajevima mogu uzrokovati grčeve i bolove u nogama. Duboke vene se nalaze između pojedinih mišićnih skupina u nogama i odgovorne su za drenažu venske krvi iz nogu prema zdjelici i dalje prema desnoj strani srca. Među duboke vene uvrštavaju se i vene u mišićima - mišićne vene.

U normalnim se okolnostima venska cirkulacija nogu odvija odozdo prema gore i od površinskih ka dubokim venama. Zahvaljujući venskim zaliscima, koji sprječavaju povrat krvi u smjeru gravitacije, i okolnim mišićima nogu koji krv u venama istiskuju prema gore, krv cirkulira prema srcu. Kod oštećenja vena venska cirkulacija ima dijelom i suprotan smjer, odnosno povratak krvi venama, tzv. refluks.

Hemoroidi
Vrlo učestala pojava su i proširene vene u analnom kanalu poznatije pod nazivom hemoroidi. Analni kanal obložen je cijelom mrežom vena. Zbog sjedilačkog načina života kao i dodatnog pritiska osobito u trudnoći, dolazi do širenja stijenki i zastoja krvi u venama. Posljedica je stvaranje kuglastih tvorbi koje predstavljaju hemoroide. Ukoliko popucaju nastaje krvarenje, a moguće su i infekcije.

Najvažnije je spriječiti nastanak proširenih vena, ne mogu spontano zacijeliti a ni u potpunosti se izliječiti. Ukoliko znate da imate genetsku predispoziciju prema ovom problemu, ili ukoliko primijetite znakove početka ovog poremećaja, potrebno je promijeniti neke životne navike i započeti sa primjenom prirodnih pripravaka koji će olakšati tegobe i spriječiti daljnje širenje i bolesti.

Protuupalno djelovanje
Danas se u terapiji proširenih vena sve češće upotrebljavaju bioflavonoidi. Osim preventivnih mjera lokalne terapije preporuča se primjena peroralnih vazoprotektiva, bioflavonoida. Bioflavonoidi se opravdano svrstavaju u skupinu najaktivnijih tvari sa ciljanim učinkom zaštite krvnih žila. To potvrđuju studije koje pokazuju da bioflavonoidi povećavaju venski tonus, smanjuju otok tkiva, reguliraju propusnost kapilara i poboljšavaju limfnu drenažu, imaju antitrombotičko svojstvo. Osim navedenog bioflavonoidi pokazuju i protuupalno djelovanje čime sprječavaju destrukciju venskih zalistaka i perifernih kapilara. Bioflavonoidi smanjuju i stežu tkivo te sluznicu kod hemoroidalnih čvorića, tako sluznica postaje otpornija na traumu.

Sve češća je preporuka kombinirane terapije oralnih i lokalnih pripravaka koji se koriste preventivno i terapijski za kroničnu vensku insuficijenciju, te za hemoroidalnu bolest u akutnom napadu, ali i za dugotrajnije liječenje.

PropoCijan u formi kapsula je širokog polja djelovanja, primarno doprinosi zaštiti stanica od ksidativnog stresa, normalnoj funkciji krvnih žila i boljoj cirkulaciji. Sekundarno doprinosi normalnoj funkciji svih tkiva i organa, prevenira razvoj mnogih bolesnih stanja organizma.
Osnovni sastojci su bioflavonoidi, antocijani i proantocijanidini koji se vežu na stjenke kapilara, smanjuju permeabilnost krvnih žila, osiguravaju besprijekorno stanje kapilara i krvnih žila. Pridonose elastičnosti i protočnosti kapilarnih stijenki, sprječavaju nastanak ugrušaka, doprinose prevenciji pucanja kapilara, krvarenja i stvaranju modrica.

Hemopip plus u formi masti preporuča se za lokalnu primjenu u simptomatskoj terapiji bolnih i upalnih faza hemoroidalne bolesti. Djelovanje se temelji na dokazanom protuupalnom djelovanju propolisa i njegovih farmakološki djelatnih tvari. Hemopip pospješuje obnovu oštećenog tkiva sluznice rektuma, a time i brže zacjeljivanje. Blago anestetičko djelovanje na živčane završetke dovodi do trenutnog smanjenja osjećaja boli, te ugodnog osjećaja hlađenja na sluznici jer aktivira receptore osjetljive na hladnoću u koži i sluznici tkiva.

Ne sadrži alkohol, nema popratnih neugodnih smetnji peckanja i svrbeži. Pogodan i za uporabu kod trudnica, dojilja i djece.

Autorica članka: Petra Galović, dipl.ing. biotehnologije, PIP d.o.o.