Edukacija

Bez grlobolje, zadržite dobar glas!

Edukacija   |   autor: PIP   |   31.03.2016.

Grlobolja je česta pojava u zimskim danima. Najčešći uzroci su prehlada, pretjerano naprezanje glasnica ili suhi zrak kojem smo izloženi boraveći u grijanim i zatvorenim prostorima

Grlo, tj. ždrijelo važan je dio ljudskog organizma koji ima višestruke uloge, sudjeluje u procesu gutanja, omogućava artikulaciju govora i štiti donje dišne putove.

U grlu je smješteno limfno tkivo - tonzile koje imaju zaštitnu ulogu, a služe za obranu od infekcija. Nažalost, ne ispunjavaju uvijek tu svoju  ulogu, a kad obole i same postaju izvorom infekcija. Iako upala krajnika zahvaća sve dobne skupine, najčešće obolijevaju djeca zbog nedovoljno razvijenog imunog sustava.

Tonzilitis se češće javlja kod djece do 6. godine života, posebno one koja borave u vrtiću, veća je koncentracija djece u istom prostoru pa je olakšan prijenos infekcije.

Prvi znaci grlobolje su peckanje i žarenje popraćeno sa bolnim i otežanim gutanjem, kašljem te često povišenom temperaturom.

Kada se govori o grlobolji, obično se misli na upalu ždrijela (faringitis), upalu krajnika (tonzilitis) i upalu grkljana i glasnica (laringitis). Često se javlja još jedan neugodan simptom – promuklost, to je prevladavajući simptom laringitisa, upale glasnica u grkljanu. Uzročnici ne moraju uvijek biti samo bakterije ili virusi nego i pretjerana uporaba glasnica (govor ili pjevanje), ali i boravak u zadimljenom prostoru.

Liječenje  i samoliječenje                                                                                                           

Liječenje upale grla ovisit će o uzročniku, ali i o kliničkoj slici i općem stanju oboljelog.  Grlobolje su najčešće lagana oboljenja i traju do tjedan dana. Najčešće se radi o virusnim infekcijama (adenovirusi, rinovirusi i dr.) koje ne zahtijevaju specifično liječenje, ne reagiraju na antibiotike, a terapija izbora je simptomatsko liječenje. Preporuča se što prije započeti s ublažavanjem tegoba antisepticima i dezinficijensima, lokalno na sluznicu usne šupljine i grla.

Ako grlobolja traje dulje od 7 dana, u slučaju naglog pogoršanja, u slučaju povećanih i bolnih limfnih čvorova na vratu, kod otežanog gutanja, te pojave osipa na tijelu radi se o težim slučajevima koji zahtijevaju pomoć liječnika.

Teže upale grla uzrokuju bakterije. Takve se upale  moraju prepoznati i liječiti. Klasična klinička slika bakterijski uzrokovane upale grla uključuje i povišenu temperaturu, višu od 38°C, povećane prednje limfne čvorove i tonzile obložene eksudatom, ali bez kašlja i sekrecije iz nosa kao kod obične prehlade. Liječnik će pregledom utvrditi da li se radi o bakterijskoj infekciji, a najsigurnija je potvrda mikrobiološka pretraga brisom ždrijela i nosa. U slučaju bakterijske infekcije i kod bolesnika s težom kliničkom slikom, potrebno je provesti antibiotsku terapiju adekvatnim lijekom.

Također, nije suvišno podsjetiti na opće higijenske mjere za sprečavanje širenja infekcije kao što su pranje i dezinfekcija ruku, izbjegavanje zatvorenih prostora u kojima boravi puno ljudi, provjetravanje prostorija. Potrebno je i vlažiti zrak u prostorijama s grijanjem, jer nedovoljna vlažnost zraka isušuje sluznicu koja time postaje manje otporna na virusne infekcije.

Rješenje iz PIP-a u sinergiji s prirodom, za dobar glas!

Umjesto sintetskih lijekova i pripravaka preporučamo rješenja iz prirode s kojima možete na zdrav i jednostavan način ukloniti neugodne simptome grlobolje i prevenirati razvoj težih upala grla.

Farmakol Aquapropol sprej za grlo

100% prirodno, bez konzervansa, umjetnih aroma i alkohola. Za djecu od navršene 1. godine života i odrasle.

Farmakol Aquapropol sprej za grlo je vodena otopina suhog ekstrakta propolisa standardiziranog na flavonoide, s ekstraktima kadulje i mente.

Sprej učinkovito jača sluznicu usne šupljine, ublažava peckanje i žarenje popraćeno sa bolnim i otežanim gutanjem.

Olakšava simptome kod promuklosti, umiruje nadraženu sluznicu grla i usne šupljine, ždrijela i glasnica.

Ekstrakt kadulje sadrži eterično ulje čiji sastojak tujon djeluje protuupalno i antiseptički, dodatno u sinergiji s bioflavonoidima propolisa Aquapropol sprej djeluje baktericidno i virucidno, povećava obrambenu sposobnost sluznice te sprječava širenje upale. Ekstrakt mente daje osjećaj svježine.

Fortepip, medna mješavina oblaže sluznicu grla i ždrijela, jača njenu prirodnu obrambenu sposobnost, ublažava njeno isušivanje, smanjuje nadražaj i upalu zahvaljujući medu i propolisu koji djeluju antibakterijski i protuupalno. Sastavni dio medne mješavine smrekovi vršci prirodni su antiseptik i antitusik, sadrže terpene, polifenole, eterična ulja i vitamin C.

Pomažu ne samo kod upalnih stanja sluznice grla i ždrijela već i kod kroničnog i akutnog bronhitisa, otežanog disanja, kod svih vrsta kašlja, s naglaskom na suhi kašalj.

Autorica članka: Petra Galović, dipl. ing. biotehnologije, PIP d.o.o.