Edukacija

Kakav sirup za sebe i dijete?

Edukacija   |   autor: PIP   |   20.03.2015.

Na današnjoj razini znanja i tehnoloških mogućnosti neodgovorno je, prema samom sebi, koristiti šećerne sirupe, s konzervansima, etilnim alkoholom i skromnim dodacima, a na raspolaganju imamo potencijal medno propolisnih sirupa bez konzervansa, bez etilnog alkohola, sirupe oplemenjene i drugim pčelinjim proizvodima te ekstraktima ljekovitog bilja. Za kvalitetnu informaciju dovoljno je samo proučiti sastav.

Što je apiterapija?

Apiterapija je metoda liječenja ili poboljšanja zdravlja pčelinjim proizvodima: medom, propolisom, matičnom mliječi, peludi, voskom, pčelinjim otrovom i to pojedinačno ili u raznim međusobnim kombinacijama. Pčelinji proizvodi se kombiniraju i s ekstraktima ljekovitog bilja pri čemu djeluju sinergistički, pojačavajući međusobno djelovanje. Apiterapija se od davnine upotrebljava u svrhu prevencije i liječenja bolesti, a posljednjih godina i suvremena medicina pridaje joj sve veću pozornost, i to s razlogom. Možda zato pčele rado nazivamo letećim farmaceutima.

U ljekarnama se proizvodi iz programa Apiterapija pojavljuju u različitim farmaceutskim oblicima, kao što su medne mješavine, tinkture, pastile, kapsule, kreme, masti i sirupi.

Sirupi, medni sirupi i mednopropolisni sirupi

Sirup je mješavina šećernog sirupa s vodom i različitim, ovisno o namjeni, dodacima. Medni sirupi umjesto šećera u svom sastavu imaju, biološki vrijednu namirnicu, med.
Medni, a posebno mednopropolisni sirupi su uveliko biološki vredniji od onih sa šećerom, baza je i glavna sastavnica tih sirupa med. Med poboljšava resorpciju i iskorištenje djelatnih tvari iz sirupa, a i drugih djelatnih tvari, iz hrane i dodataka prehrani, unešenih u ljudski organizam. Ako je njegov udio u sirupu minimum 80%, med služi i kao prirodni konzervans i na taj način se izbjegava uporaba konzervansa, kao npr. kalij sorbata. Sorta meda, uz poznate spoznaje o pojedinim sortama, se odabire prema namjeni sirupa.
Mednopropolisni sirupi osim meda sadrže, vrlo važnu sastavnicu, propolis čime se dodatno pojačava djelovanje sirupa. Poznati su biološki učinci propolisa: antibakterijski, antivirusni, antioksidativni, protuupalni, a preventivnom uporabom za jači imunološki sustav.
Proizvodnja mednopropolisnih sirupa tehnološki je vrlo zahtjevna i moguća je samo uz korištenje vodene otopine propolisa. Pouzdano je, ali nedovoljno poznato, da se alkoholna (etilna) otopina propolisa nikako ne može umiješati, homogenizirati u mednom sirupu.

U osmišljavanju i proizvodnji proizvoda iz programa apiterapija, gdje spadaju i sirupi, potrebno je provesti načela farmakologije,  posebno farmakokinetike i farmakodinamike. Znači, trebamo biti vođeni potvrđenim mehanizmima djelovanja pojedinih sastavnica sirupa, njihovim pojedinačnim količinama, te načinom i količinom konzumiranja, što  praktično znači terapeutskom dozom.

Prevencija i liječenje

Medni i mednopropolisni sirupi koriste se za prevenciju bolesti i jačanje imunološkog susatava. Takvi sirupi, uz med i propolis, u svom sastavu najčešće sadrže matičnu mliječ i ekstrakt rudbekije (ehinacea). Matična mliječ stimulira anaerobne procese u organizmu i tako podiže razinu energije. Imunostimulatori u mliječi snažno potiču stvaranje protutijela i leukocita i na taj način matična mliječ jača imunološki sustav i povećava otpornost na infekcije. Najpoznatija i jedna od najispitivanijih biljnih imunostimulatora je rudbekija (ehinacea). Echinacea jača imunološki sustav pa se preporučuje u preventivnoj primjeni oslabljenog organizma, stresa te povećanih fizičkih i psihičkih napora. Posebno je djelotvorna kod sprečavanja prehlade, hunjavice, upala uha, te gripoznih stanja.

Medni i mednopropolisni sirupi najčešće se koriste za ublažavanje upala gornjih i donjih dišnih putova te smirivanje kašlja. Poznato je da med ima izrazito antimikrobno, antibakterijsko i protuupalno djelovanje. Med, a posebice kaduljin ublažava suhi i nadražajni kašalj te poboljšava ekspektoraciju – iskašljavanje.
Američko medicinsko udruženje je 2007. godine provelo istraživanje pod nazivom „Efekt meda, dekstrometorfana i neuzimanja lijeka na noćni kašalj i kvalitetu sna kod djece koja kašlju i njihove roditelje“, koje je otkrilo da med ima više efekta na smirivanje kašlja od dekstrometorfana kod djece između 2 i 18 godina koja su med konzumirala 30 minuta prije spavanja.

Sirupi se zbog jednostavnosti primjene najčešće preporučuju djeci, ali i starijim osobama ili osobama s teškoćama pri gutanju. Prije uporabe sirupe treba promućkati kako bi se sastojci dobro izmiješali. Za doziranje koriste se žličice ili brizgalice, ako ih uz sirup nema može se pomoći praktičnim mjerama: velika žlica = 15ml, a mala (čajna) žlica = 5ml.

Zaključno, na današnjoj razini znanja i tehnoloških mogućnosti neodgovorno je, prema samom sebi, koristiti šećerne sirupe, s konzervansima, etilnim alkoholom i skromnim dodacima, a na raspolaganju imamo potencijal medno propolisnih sirupa bez konzervansa, bez etilnog alkohola, sirupe oplemenjene i drugim pčelinjim proizvodima te ekstraktima ljekovitog bilja.