Novosti

BeeSmoke i BeeSmoke forte dobitnici brončane medalje na međunarodnom sajmu inovacija IENA 2021

Novosti   |   autor: PIP   |   11.11.2021.

U organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i Hrvatske zajednice tehničke kulture, hrvatski su inovatori tradicionalno sudjelovali na međunarodnom sajmu inovacija IENA u Njemačkoj u Nurnbergu, 4.-7. studenog 2021. gdje su ostvarili zapažene rezultate.

Međunarodni sajam inovacija IENA održava se više od 70 godina što ga svrstava među najstarije a time i među najuglednije u svijetu. Unatoč pandemiji COVID-19 na Sajmu se predstavilo gotovo 400 inovacija iz više od 30 zemalja svijeta.

Hrvatski su inovatori ostvarili sjajne rezultate u svim kategorijama, te su nagrađeni sa 3 zlatne, 6 srebrnih, 3 brončane nagrade te 2 posebne nagrade. Hrvatske su inovacije ovom prilikom potaknule interes kako velikog broja posjetitelja tako i poslovne zajednice te su u sklopu Sajma održani i brojni B2B sastanci.

BeeSmoke i BeeSmoke forte osvojili su brončanu medalju. Također,  BeeSmoke forte već je osvojio zlatne medalje na 12. Međunarodnom sajmu inovacija AGRO ARCA 2021 u Prelogu te na 19. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2021.

 

BeeSmoke - inovativno peletirano gorivo za dimilicu

Koristi se za redovitu primjenu na pčelinjaku kod svakog otvaranja košnica i kontakta sa pčelama. Pčele značajno umiruje u odnosu na ″običan″ dim te je osobito pogodan kad su pčele izrazito nemirne (izostanak medenja, selidba, vjetrovito…). Pčelama ne škodi, u nekoj mjeri omamljuje sve u pčelinjoj zajednici pa i varrou. Preporuča se postavljanje mreže, ježaste tkanine ili nauljene podloge na podnicu kako bi se ono što propadne, pa i Varroa, jednostavno uklonilo.

Umanjuje pojavu grabeži (pljačke) između dviju ili više pčelinjih zajednica i olakšava spajanje pčelinjih zajednica i sigurnije dodavanje matice.

Pakiranje 500g daje više od 20 sati učinkovitog dima i umirene pčele. Nema ograničenja u dinamici korištenja i „doziranju dima“, količinu dima dozirati iskustveno - prema stvarnom ponašanju pčela.

Ne ostavlja ostatke u pčelinjim proizvodima.

 

BeeSmoke forte - inovativno peletirano gorivo za dimilicu (dobitnik zlatne medalje za inovacije  i na 12. Međunarodnom sajmu inovacija AGRO ARCA 2021 u Prelogu te na 19. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2021) sa kojim pčelarstvo postaje lakše – pčele mirnije, učinkovitije – smanjuje se vrijeme rada i biotehnološki postupci postaju lakši i kraći te se isključuje rizik korištenjem neprikladnih materijala za loženje dimilice (kartoni, tkanine i materijali sa štetnim sastavom za ovu namjenu).

Koristi se na pčelinjaku u posebnim uvjetima kada je pčele potrebno brzo i jako umiriti. Pčelama ne škodi, značajno omamljuje sve u pčelinjoj zajednici. Dio varroa ošamućen se otpušta od pčela, ne ugiba. Preporuča se mreža, ježasta tkanina ili nauljena podloga na podnici kako bi se ono što propadne jednostavno uklonilo, pa i varrou.

Prekida pojavu grabeži dviju ili više pčelinjih zajednica, ubrzava spajanje pčelinjih zajednica i sigurnije dodavanje matice. Omogućava formiranje novih zajednica od pčela iz različitih zajednica i zadržavanje na istoj lokaciji te premještanje pčelinje zajednice na istoj lokaciji bez „gubljenja“ pčela. Uz navedeno omogućava i druge biotehnološke kombinacije,

Pakiranje 200g daje oko 6 sati dima ili do 2 sata intenzivnog dimljenja kroz leto i ventilacijsku mrežu košnica. Nema ograničenja u dinamici korištenja i „doziranju dima“, količinu dima dozirati iskustveno - prema stvarnom ponašanju pčela.

Ne ostavlja ostatke u pčelinjim proizvodima.

Nakon više godina traganja, istraživanja i praćenja proizvoda za olakšanjem i učinkovitošću pčelarenja kroz sastav, oblik, formu i tehnologiju izrade te način primjene ostvarene su u nekoliko koraka komplementarne inovacije.

Po Einsteinovoj tezi ako bi nestalo pčela nestalo bi i ljudi, a danas sve češće kažemo ako ne bude pčelara neće biti ni pčela, dalje je sve jasno. Novi način života, radno vrijeme, mobilnost, konkurentnost i puno toga otežava, osobito mlađima, bavljenje pčelarstvom.

PIP stavljanjem na tržište gore navedena dva inovativna proizvoda daje doprinos u stabilizaciji pčelarstva na način da to postaje lakši i učinkovitiji posao.