Novosti

BeeSmoke forte je dobitnik zlatne medalje na Agro ARCA sajmu inovacija

Novosti   |   autor: PIP   |   07.07.2021.

Protekli vikend, od 02. do 04. srpnja 2021. godine održan je 12. međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA 2021 u Gradu Prelogu.

Ovogodišnji 12. Međunarodni sajam inovacija Agro ARCA održan je od 3. do 5. srpnja 2021. godine u Prelogu te je okupio  izlagače-inovatore iz Hrvatske i svijeta, s brojnim premijernim rješenjima u funkcionalnom, dizajnerskom i sadržajnom segmentu u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji.

Za svoju inovaciju, BeeSmoke forte, PIP je nagrađen zlatnom medaljom. BeeSmoke forte inovativno je peletirano gorivo za dimilicu. Tim proizvodom  pčelarstvo postaje lakše – pčele mirnije, učinkovitije – smanjuje se vrijeme rada i biotehnološki postupci postaju lakši i kraći te se isključuje rizik korištenjem neprikladnih materijala za loženje dimilice (kartoni, tkanine i materijali sa štetnim sastavom za ovu namjenu).

 

PIP d.o.o je inovativno poduzeće i nastoji svake godine osmisliti i tržištu ponuditi nešto novo. Osim novosti u tehnološkom procesu tu su i palete novih ili pojedinačno novi inovativni proizvodi.

Nakon više godina traganja, istraživanja i praćenja proizvoda za olakšanjem i učinkovitošću pčelarenja kroz sastav, oblik i formu, tehnologiju izrade te načinu primjene ostvarene su u nekoliko koraka komplementarne inovacije.

Po Einsteinovoj tezi ako bi nestalo pčela nestalo bi i ljudi, a danas sve češće kažemo ako ne bude pčelara neće biti ni pčela, dalje je sve jasno.

Novi način života, radno vrijeme, mobilnost, konkurentnost i puno toga otežava, osobito mlađima, bavljenje pčelarstvom. Društvena zajednica i svi subjekti u pčelarstvu trebaju dati doprinos stabilnom broju pčelara, a time i pčela uopće.

PIP na tržište stavlja dva inovativna proizvoda, peletirano gorivo za dimilicu.

 

BeeSmoke- inovativno peletirano gorivo za dimilicu

Sastav; drvna sječka, piljevina, suhi i tekući ekstrakti

Koristi se za redovitu primjenu na pčelinjaku kod svakog otvaranja košnica i kontakta sa pčelama. Pčele značajno umiruje u odnosu na ″običan″ dim te je osobito pogodan kad su pčele izrazito nemirne (izostanak medenja, selidba, vjetrovito…). Pčelama ne škodi, u nekoj mjeri omamljuje sve u pčelinjoj zajednici pa i varrou. Preporuča se postavljanje mreže, ježaste tkanine ili nauljene podloge na podnicu kako bi se ono što propadne, pa i Varroa, jednostavno uklonilo.

Umanjuje pojavu grabeži (pljačke) između dviju ili više pčelinjih zajednica i olakšava spajanje pčelinjih zajednica i sigurnije dodavanje matice.

Pakiranje 500g daje više od 20 sati učinkovitog dima i umirene pčele. Nema ograničenja u dinamici korištenja i „doziranju dima“, količinu dima dozirati iskustveno - prema stvarnom ponašanju pčela.

 

BeeSmoke forte - inovativno peletirano gorivo za dimilicu, dobitnik zlatne medalje za inovacije na 12. međunarodnom sajmu inovacija AGRO ARCA 2021.

Sastav; drvna sječka, piljevina, suhi i tekući ekstrakti

Koristi se na pčelinjaku u posebnim uvjetima kada je pčele potrebno brzo i jako umiriti. Pčelama ne škodi, značajno omamljuje sve u pčelinjoj zajednici. Dio varroa ošamućen se otpušta od pčela, ne ugiba. Preporuča se mreža, ježasta tkanina ili nauljena podloga na podnici kako bi se ono što propadne jednostavno uklonilo, pa varrou.

Prekida pojavu grabeži dviju ili više pčelinjih zajednica. Ubrzava spajanje pčelinjih zajednica i sigurnije dodavanje matice. Omogućava formiranje novih zajednica od pčela iz različitih zajednica i zadržavanje na istoj lokaciji te premještanje pčelinje zajednice na istoj lokaciji bez „gubljenja“ pčela.

Pakiranje 200g daje oko 6 sati dima ili do 2 sata intenzivnog dimljenja kroz leto i ventilacijsku mrežu košnica. Nema ograničenja u dinamici korištenja i „doziranju dima“, količinu dima dozirati iskustveno - prema stvarnom ponašanju pčela.

 

Iz područja Apiterapije, PIP je predstavio slijedeće inovativne proizvode: 

Farmakol Dermapip Unimast

Mast potpuno prirodnog sastava biljnog podrijetla i pčelinjih proizvoda  za kućnu i profesionalnu uporabu. Primjena kod djece i odraslih bez ograničenja za zaštitu, obnovu i njegu kože. Stvara kvalitetan zaštitni sloj - sprječava oštećenja kože uslijed izloženosti težim uvjetima, potiče zarastanje i obnovu kože. Zaštita kože ruku kod korištenja dezinfekcijskih sredstava i nošenja jednokratnih zaštitnih rukavica. Prevencija stvaranju rana od zaležanosti i trenja (dekubitus i ojedine).

Farmakol BronhoBalm

Balzam za prsa i leđa sa eteričnim uljima siguran je za primjenu kod djece od 0+mjeseci i odrasle. U sastavu su biljna ulja i maslaci, pčelinji vosak, prirodni lanolin, ekstrakt nevena te  eterična ulja bora i ravensare koja imaju dokazano antibakterijsko i antivirusno djelovanje.

Potpora je i zaštita kod tegoba dišnih putova uslijed prehlada, viroza i gripe. Pročišćava i pospješuje prohodnost dišnih putova, olakšava disanje i smiruje kašalj. Masažom prsa i leđa daje osjećaj olakšanja i ugode.

Farmakol Kardiopip

Kapsule za zaštitu srca i krvožilnog sustava. Fiziološke uloge flavonoida iz propolisa, vitamina B1 i koenzima Q10 kratkoročno doprinose ublažavanju simptoma stresa i umora, a dugoročno stabilnom radu srca i prevenciji nastanka tromba, te pozitivno djelovanje na bolesti i stanja nastankom tromba (plućna embolija, srčani i moždani udar).

Kardiopip kapsule osim što doprinose ispravnom radu i jačanju krvožilnog sustava, doprinose proizvodnji energije, ublažavaju simptome kroničnog umora, iscrpljenosti, slabosti i gubitka snage.

Gelee Royale Zn-D3, sprej

Aktivne tvari matična mliječ, cink (cinkov glukonat) i vitamin D3 jačanjem imuniteta i metabolizma stanica podržavaju otpornost organizma , smanjuju sklonost upalnim procesima, održavaju imunost, smanjuju rizik od virusnih infekcija i kroničnih respiratornih bolesti . Također, ublažavaju  kroničnu iscrpljenosti organizma kod povećane psihičke i fizičke aktivnosti  te izloženosti  stresu.