Alergije

  |   autor: PIP   |   30.03.2021.

Alergija je nepravilno funkcioniranje imunosnog sustava.

 

U zdravom organizmu antitijela nas štite od virusa, bakterija i infekcija. Kod alergičnih osoba imunosni sustav određene alergene pogrešno smatra neprijateljima te počinje stvarati antitijela da se obrani od njih. Učestalost alergijskih bolesti u svijetu u stalnom je porastu te se trenutno procjenjuje da 30-40% osoba u svijetu boluje od jedne ili više alergijskih bolesti.

Alergijska reakcija može se pojaviti odmah ili par sati nakon kontakta s određenim alergenom. Simptomi alergijske reakcije ovise o načinu ulaska alergena u organizam. Svima poznata alergijska reakcija na pelud je alergijski rinitis ili peludna groznica.

Peludna groznica

Sezonski alergijski rinitis ili peludna groznica predstavlja alergijsku reakciju koja u pozadini ima pretjeranu imunološku reakciju na pojavu alergena (peludi). Ulaskom peludi u organizam inhalacijskim putem tj. udisanjem pokreće se niz reakcija koje rezultiraju oslobađanjem antitijela (IgE) i medijatora upale histamina koji uzrokuju alergijske reakcije. Histamini izazivaju povećanu propusnost krvnih i limfnih žila te iz njih izlazi tekućina koja uzrokuje simptome-otok, crvenilo svrbež i bol. Nos, sinusi i dišni putovi otiču, pune se sekretom i postaju začepljeni . Poremećaji koje uzrokuje alergijski rinitis odražavaju se i na funkciju pluća i srca,a oboljenje je često povezano s bronhijalnom astmom. Alergija nije izlječiva ali postoji terapija koja ublažava i uklanja  simptome te olakšava život alergičnim osobama.

Saveznici u suzbijanju alergijskog rinitisa i peludnih alergija mogu biti i pčelinji proizvodi, mnogima neshvatljivo ali dokazano! Pčelinji proizvodi potiču organizam da izgrađuje vlastite obrambene mehanizme.

 

Pčelinji proizvodi kao pomoć kod alergija

Med može uvelike pomoći kod peludne alergije tzv. specifičnom imunoterapijom alergijskih bolesti dišnog sustava, senzibilizacijom na inhalacijske alergene iz okoliša kao što je pelud.

Kontinuiranom primjenom meda u postupno rastućim dozama tijekom cijele godine u organizam unosimo poddozirano pelud u svrhu smanjenja reakcija na njega u alergičnih osoba. Zrnca peludi u medu su u neusporedivo manjim koncentracijama nego u okolišu te ih organizam prihvaća bez značajne pobune. Na ovaj način potičemo organizam da izgrađuje vlastite obrambene mehanizme što rezultira umanjenim imunosnim odgovorom na pelud tijekom sezone cvatnje, tj. blažom alergijskom reakcijom, pa čak i izostankom popratnih neugodnih simptoma.

Matična mliječ  daje učinkovitu zaštitu od alergija i alergijskih simptoma. Antialergijski učinak matične mliječi znanstveno je dokazan, a ta se značajka pripisuje glikoproteinu iz matične mliječi koji suprimira antigen, inhibira specifičnu proizvodnju IgE i histamina iz mastocita.

 

Propolis je prirodan izvor antioksidansa i imunomodulatora flavonoida. Kvercetin iz propolisa biljni je pigment koji se smatra pretečom i predstavnikom svih bioflavonoida, a brojnim studijama pokazao se kao najaktivniji od svih bioflavonoida. Dobar je protuupalni agens, izravno blokira nekoliko početnih stadija upalnog procesa, a na taj način i sintezu i oslobađanje histamina i drugih medijatora upale. Normalizira i jača imunološki sustav, ublažava simptome peludne alergije te bolesti dišnog sustava.

 

Svi pčelinji proizvodi zasebno ali i u kombinaciji blagotvorno djeluju na organizam, potiču rad imunosnog sustava, povećavaju tjelesnu izdržljivost i smanjuju zamor što je česta posljedica alergijskih reakcija. Prevencija je daleko bolji način za borbu s alergijom nego naknadno ublažavanje  neželjenih posljedica, stoga pravilnim korištenjem meda, propolisa i matične mliječi možemo spremni dočekati sezonu alergija i poboljšati kvalitetu života.

 

Nasopip sprej – Dišem na nos!

- za pomoć i zaštitu od iritacija

- stvara zaštitnu barijeru i smanjuje kontakt sa alergenima 

- za svakodnevnu higijenu i održavanje prirodne vlažnosti

- poboljšava i olakšava uklanjanje nečistoća
 

 

 

S obzirom na jačinu simptoma, može se koristiti preventivno i terapijski. Ne dovodi do navikavanja, iritacija i nuspojava, pa je moguća svakodnevna upotreba za njegu, vlaženje i zaštitu dokle god su smetnje prisutne.

 

Terapija bez iritacija, bez vremenskog ograničenja uporabe. Za djecu od navršene 1. godine života i odrasle. 100% prirodno bez konzervansa, umjetnih aroma i alkohola.