Važnost i uloga željeza u organizmu

  |   autor: PIP   |   16.12.2020.

Nove znanstvene tvrdnje odobrene od strane Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA)

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) odobrila je na temelju znanstvenih dokaza sljedeće zdravstvene tvrdnje za željezo:

  • pozitivno utječe na sintezu hemoglobina i crvenih krvnih stanica
  • pozitivno utječe na prijenos kisika po organizmu
  • doprinosi normalnom metabolizmu stvaranja energije
  • doprinosi normalnom funkcioniranju imunološkog sustava
  • smanjuje umor i iscrpljenost
  • doprinosi normalnom kongitivnom razvoju i funkciji
  • doprinosi normalnoj diobi stanica

Željezo je prisutno u eritrocitima (crvenim krvnim zrncima) i osigurava pravilno funkcioniranje hemoglobina i ravnomjerno raspoređivanje kisika po organizmu. Nedostatak željeza - anemija vodeći je rizični čimbenik zdravstvenih tegoba.

U slučaju anemije tijelo pati od kroničnog i dugotrajnog nedostatka kisika, što se odražava na svakodnevno funkcioniranje. Simptomi i znakovi anemije( umor, glavobolja, iscrpljenost, pospanost, lupanje srca, slabiji tek i bljedilo, nedostatak zraka i oslabljena koncentracija) predstavljaju kompenzatorni kardiovaskularni i plućni odgovor na težinu i trajanje tkivne hipoksije (nedostatka kisika).

Stanje se potencijalno otežava pojavom bolesti COVID-19. Moguća patofiziološka veza između anemije i teških ishoda infekcije COVID-19 može se objasniti ovim razlozima. Pacijenti s anemijom imaju  nisku razinu hemoglobina. U cirkulacijskom sustavu hemoglobin služi kao nosač kisika do ciljanih organa u tijelu. Kada je koncentracija hemoglobina u cirkulaciji niska, prijenos kisika do organa u tijelu je poremećen i uzrokuje  hipoksiju koja na kraju rezultira disfunkcijom više organa. Višestruka disfunkcija organa pridonosi razvoju teških ishoda infekcije i bolesti COVID-19.

„Autori Studije objavljene u časopisu Archive EuroMedica istaknuli su da su crvene krvne stanice meta  virusa SARS-CoV-2 koji ih oštećuje i negativno utječe na proces njihova stvaranja. Oblici oštećenja eritrocita dokazuju da virus negativno utječe na proces stvaranja eritrocita, što dovodi do nedostatka željeza i anemije. Gubitak  eritrocita  i niska razina hemoglobina (proteina koji prenosi kisik) u eritrocitima otežava prijenos kisika u tkiva i time povećava rizik njihova oštećenja.

Dolaskom bolesti COVID-19 veće su redovite potrebe za kisikom, posredno i za željezom.

 

Neke druge životne okolnosti koje dovde do povećane potrebe za željezom su adolescencija i trudnoća.

Adolescencija je razdoblje burnoga rasta i razvoja te organizmu je potrebno više željeza, a posebno djevojčicama zbog menstrualnog ciklusa i neredovite ili loše ishrane, preskakanja obroka, nekontroliranih dijeta i pretjerane tjelesne aktivnosti.

U  trudnoći dolazi do dodatne potrebe za željezom jer se volumen krvi u majčinom tijelu povećava i do 50% pa samim time je potrebno i više željeza kako bi se stvarala dodatna količina hemoglobina koji treba kisikom opskrbljivati dodatne stanice. Dodatna potreba za željezom nastaje prijenosom željeza fetusu koji ga marljivo skladišti kako bi imao zalihe kroz prvih nekoliko mjeseci života kada mu je prehrana manjkava ovim važnim mineralom

Farmakol Feropip, sirup

Medni sirup sa dodatkom dobro iskoristivog oblika željeza- željezo(II) fumarata , koje doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti, sadrži i vitamin C koji je neophodan za apsorpciju željeza i folne kiseline te višestruko poboljšava iskorištavanje elementarnog željeza u organizmu.

Med  medljikovac  osnova sirupa potiče i olakšava apsorpciju željeza , sadrži vitamin B2 (riboflavin), važan za stvaranje stanica krvi. Dodanu vrijednost imaju antioksidansi kojima obiluje koncentrirani sok aronije.

Feropip sirup osim što brzo povećava razinu željeza u krvi, povoljno djeluje na poboljšanje  općeg stanja organizma, otklanja umor i iscrpljenost.

Dobro se podnosi, ugodnog je okusa, ne uzrokuje probavne smetnje (nadutost, žgaravicu, opstipaciju), te je odličan izbor za nadoknadu željeza.

Namijenjen je djeci od prve godine i odraslima.