Edukacija

Med vs. bezreceptni lijekovi

Edukacija   |   autor: PIP   |   27.08.2020.

(CNN) Med bi mogao biti bolji tretman za kašalj i prehladu od lijekova bez recepta, otkrila je nova studija.

 

Istraživači kažu da je med djelotvorniji u ublažavanju simptoma prehlade i gripe poput uobičajenih komercijalnih lijekova, te može pružiti sigurniju, jeftiniju i dostupniju alternativu antibioticima.

Potaknuli su liječnike da razmotre preporuku pacijentima umjesto propisivanja antibiotika, što može uzrokovati nuspojave i dovesti do rezistencije na antibiotike prilikom prekomjerne upotrebe

Med se već dugo koristi kao kućni lijek protiv kašlja, ali njegova učinkovitost u liječenju uobičajenih bolesti nije dovoljno istražena.

Liječnici s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Oxford i Odjel za primarnu njegu Nuffield analizirali su postojeće dokaze kako bi utvrdili kako simptomi infekcije gornjih dišnih putova (URTI) reagiraju na njega. URTI su uobičajena oboljenja slična prehladi koja pogađaju nos, sinuse, grkljan ili grkljan.

"Med je bio bolji od uobičajene skrbi za poboljšanje simptoma infekcije gornjih dišnih putova", napisali su u časopisu BMJ Evidence-based Medicine.

"Pruža široko dostupnu i jeftinu alternativu antibioticima. Med bi mogao pomoći naporima da se uspori širenje antimikrobne rezistencije, ali potrebna su dodatna kvalitetna ispitivanja placebom."