Novosti

[PIONIRI KAPITALIZMA]

Novosti   |   autor: PIP   |   28.07.2020.

Ivan Bračić: PIP mora svake godine osmisliti najmanje dva nova inovativna pčelinja proizvoda

 

 

Ivan Bračić osnovao je tvrtku PIP u Pisarovini prije 30 godina na temeljima obiteljske tradicije bavljenja pčelarstvom od 1930. Danas su u periodu generacijske tranzicije. Shvaćaju da je to realnost. Model je u velikoj mjeri oblikovan, slijedi definiranje organizacijske i upravljačke strukture. Osnivač je vlasništvo prebacio na suprugu Mirjanu, posao vodi najstariji od četvorice sinova Domagoj, a on je ostao u statusu prokurista. Savjetnik je, ali i neumorni inovator.

- Novi inovativni proizvodi i tehnološki procesi, poglavito u segmentu apiterapije su još uvijek nedovoljno uzorana njiva – reći će Ivan Bračić kojem smo, kao jednom od pionira hrvatskoga kapitalizma, postavili nekoliko pitanja povodom 30. obljetnice tvrtke.

Možete li izdvojiti ključni trenutak presudan za razvoj?

- To je gradnja prvog proizvodnog objekta 1994. godine kao aneks obiteljskoj kući. Izgradnjom i opremanjem objekta stekli smo preduvjete za proizvodnju proizvoda veće dodane vrijednosti – program dodaci prehrani, zapošljavanje stručnih osoba i kvalitetnije povezivanje s par fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Kako se snalazite između dviju strepnji – korone i straha od 'međimurskog scenarija' (pomor pčela)?

- Pčele neće nestati, postoje neodgovorni pojedinci. Kombinacijom edukacija i strožih nadzora u proizvodnji i primjeni pesticida jačat ćemo svijest o značenju pčela. Korona je unijela puno neizvjesnosti, prilagodba uz odgovornost je vjerojatno formula opstanka, a možda i uspjeha. Kombinacijom pčelinjih proizvoda i ljekovitog bilja možemo jačati imunološki sustav čovjeka i time smanjiti probleme s koronavirusom. Tu je bitno društveno odgovorno poslovanje i ponašanje u svakodnevnom životu.

Koji su planovi za sljedećih 30 godina?

- Svake godine osmisliti minimalno dva nova inovativna proizvoda, znanje i odgovornost staviti ispred svih planova, a sve to nose zaposlenici. To je naš neopipljivi kapital koji se oplemenjuje

(članak objavljen 28.07.2020. na portalu lider.media, autor: Goran Litvan)

https://www.lider.media/poslovna-scena/hrvatska/pioniri-kapitalizma-ivan-bracic-pip-treba-svake-godine-osmisliti-najmanje-dva-nova-inovativna-pcelinja-proizvoda-132526

#pip #farmakol #inovacije #30godina #darpcelaiprirode #apiterapija