Znanstveno dokazano: Nedovoljan unos namirnica bogatih flavonoidima povećava rizik od kardiovaskularnih oboljenja i demencije!

  |   autor: PIP   |   03.07.2020.

Kardiovaskularne bolesti kao vodeći uzrok smrti u suvremenom svijetu, važan su javnozdravstveni problem kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Na razini Europe odgovorne su za 4,3 milijuna smrti godišnje, odnosno 48% svih smrti (54% smrti u žena i 43% smrti u muškaraca). Nešto manje od polovine smrti od kardiovaskularnih bolesti uzrokovano je ishemijskim bolestima srca, a oko trećine cerebrovaskularnim bolestima.

 

Promijenite statistiku u svoju korist!

Spoznaju da je prehrana bogata flavonoidima, spojevima koji se prirodno nalaze u brojnom voću i povrću, ali i crnom vinu, tamnoj čokoladi i zelenom čaju smanjuje rizik od kongitivnih problema i bolesti kardivaskularnog sustava, potvrdilo je i nekoliko studija.
Posljednje istraživanje, objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, pokazalo je da smanjeni unos flavonoida kroz život, povećava rizik od demencije u poznoj dobi.

Kroz istraživanje praćene su prehrambene navike i unos flavonoida ispitanika,što je dalo bolji uvid kako prehrana utječe na kongitivne sposobnosti pojedinaca. Ispitanici su  ispunjavali upitnike, odlazili na sistematske preglede na kojima su posebno bili podvrgavani testovima za Alzheimerovu bolest i ostale vrste demencije. 
Pokazalo se da nizak unos antocijanina, jedne vrste flavonoida za četiri puta povećava rizik za demenciju, dok nizak unos flavonola (još jedne vrste flavonoida), za dva puta povećava ovaj rizik.

 

U svrhu prevencije i promicanja zdravlja nikada nije kasno mijenjati navike koje će imati pozitivan utjecaj na zdravlje. Bilo bi dobro pripaziti na dovoljan unos tvari koje posjeduju antioksidativna svojstva kao što su flavonoidi, koenzim Q10 i vitamin B1, a  doprinose očuvanju i normalnoj funkciji kardio i cerebrovaskularnog sustava. Kroz  ispitivanja antiagregacijskog učinka na trombocitima flavonoidi propolisa pokazali su  inhibiciju agregacije u mikromolarnim koncentracijama.

Brojne su potencijalne mogućnosti kliničke primjene  koenzima Q10, a kao bitne indikacije navode se kardiovaskularne bolesti, neurodegenerativne bolesti (Alzheimerova, Parkinsonova bolest).

Vitamin B-1 (tiamin) ima značajnu ulogu u raznim biokemijskim procesima u organizmu, svaka stanica u organizmu treba B1 da bi stvorila ATP- staničnu  energiju potrebnu za normalnu funkciju.

B1 doprinosi normalnoj funkciji srca, psihološkoj funkciji, funkciji živčanog sustava, smanjenju umora i iscrpljenosti; štiti od oksidativnog stresa.

 Farmakol Kardiopip ,kapsule  za normalnu funkciju srca!

 Koenzim Q10, vitamin B1 i flavonoidi iz propolisa

  •           kardioprotektivni učinak
  •           jačaju funkciju krvožilnog sustava
  •           ublažavaju simptome stresa i umora

Ovakva kombinacija kratkoročno doprinosi ublažavanju simptoma stresa i umora, a dugoročno učinkovitijem radu srca i prevenciji kardio i cerebrovaskularnih oboljenja.