Za normalu funkciju srca

  |   autor: PIP   |   26.05.2020.

Svakodnevni život našem organizmu donose promijene koje ne moraju biti vidljive, no metabolizam se usporava, funkcije slabe, vitalnosti opada i energetski resursi troše se brže nego prije. Kada promišljamo o tome, nameće se pitanje; I što sad?

Priroda se izvanredno pobrinula za sve... Ukoliko želimo usporiti djelovanje ''zuba vremena'' potrebno je posegnuti za onim što nam je priroda servirala.
 

Flavonoidi propolisa

Flavonoidi, sveprisutni sekundarni metaboliti viših biljaka, otkriveni kao vitamini u čijoj su nomenklaturi poznati kao vitamin P uvelike se istražuju zbog svojih antioksidativnih svojstava i nameću se kao spojevi koji mogu doprinijeti kvaliteti života. 

Oksidativni stres se nalazi u pozadini mnogi bolesti, a osobito bolesti modernog doba kao što su hipertenzija i hiperlipidemija koje mogu uzrokovati iznenadne i neželjene posljedice kao što su srčani i moždani udar.

Propolis je izvorno vrlo bogat flavonoidima koji pokazuju kardioprotektivni učinak .Već u mikromolarnim koncentracijama propolis tj. flavonoidi propolisa pokazuju antiagregacijski učinak .

Taj učinak je gotovo univerzalan za sve flavonoide na razini inhibicije nastanka primarnog ugruška odnosno agregacije trombocita. Ovaj učinak pokazan je u testovima agregacije trombocita i temeljem fundamentalnih istraživanja dokazano je da flavonoidi iz propolisa , dugoročno mogu doprinijeti učinkovitijem radu srca i prevenciji nastanka tromba.

Koenzim Q10

Koenzim Q10 jedan od osnovnih tjelesnih koenzima, nalazi se u svim ljudskim stanicama, a najviša koncentracija je u srcu, jetri, bubrezima i gušterači. Djeluje kao antioksidans i glavna uloga mu je proizvodnja energije u svakoj stanici našeg tijela. Posebno je poznat po tome što pomaže cirkulaciji, stimulira rad imunološkog sustava te ima velik utjecaj u borbi protiv starenja.

Ljudsko tijelo stvara konezim Q10, međutim, starenjem se ta sposobnost smanjuje, te je kod osoba starije dobi smanjena razina koenzima u krvi. Osim kod starijih osoba niske razine koenzima Q10 u krvi zabilježene su kod osoba s bolestima srca, kardiomiopatijom, upalom desni, zatim kod pretjerane gojaznosti, hipertenzije, mišićne distrofije, Parkinsonove bolesti, AIDS-a te kod bolesnika na dijalizi.

Najviše istraživanja rađeno je o ulozi koenzima Q10 kod prevencije i potporne terapije bolesti srca i krvnih žila i temelji se na njegovom antioksidativnom učinku. Koenzim Q10 djeluje stabilizirajući funkciju mitohondrija dajući na snazi srčanog mišića.

Nema podataka o toksičnosti,može se kombinirati s drugim tvarima porijeklom iz hrane i bilja bez straha od interakcija, a dodatno uzimanje ne utječe na endogenu sintezu Q10.

Potencijalne interakcije s lijekovima odnose se na antikoagulase čije djelovanje može pojačati i povećati rizik od krvarenja.

 

Vitamin B1 (Tiamin)

Tiamin ili vitamin B1 prvi je otkriveni vitamin B skupine zbog čega i nosi taj naziv. Kao i drugi vitamini B skupine, topljiv je u vodi,esencijalni je nutrijent potreban većini organskih sustava za pravilnu funkciju. Prvenstveno sudjeluje u metabolizmu energije, te u koordinaciji živčane i mišićne funkcije, a potpomaže i u pravilnom radu srca. Tiamin povoljno djeluje na ukupnu razinu energije dostupne iz ugljikohidrata štiteći organizam od stresa i umora.

Nedostatak vitamina B1 može imati negativne posljedice na različite organske sustave, a prvenstveno organe i organske sustave u kojima je najzastupljeniji poput živčanog sustava, srčanog mišića i mozga. Potrebe za ovim vitaminom povećavaju se pri kroničnom stresu,te pušenju,u slučaju veće konzumacije šećera i drugih rafiniranih ugljikohidrata. Potreba se također povećava starenjem,osobe u starijoj životnoj dobi ne metaboliziraju vitamin kao što su nekoć mogle te stoga moraju konzumirati veću količinu te tvari.

Kako naš organizam ne može pohranjivati ovaj vitamin, potrebno ga je svakodnevno nadoknađivati putem hrane ili dodataka prehrani.

Prema rezultatima znanstvenih istraživanja, nema dokaza o interakcijama tiamina s lijekovima.

SURADNJA!

Rezultat istraživačkog projekta i doktorskog rada ljekarnice

Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

                                  

Farmakol Kardiopip, kapsule

Dodatak prehrani u obliku kapsula kratkoročno doprinosi ublažavanju simptoma stresa i umora, a dugoročno učinkovitijem radu srca i prevenciji nastanka tromba.

U preporučenoj dnevnoj dozi (2 kapsule)  sadrži 200mg koenzima Q10, 1mg vitamin B1 (tiamin) i 75 mg ukupnih flavonoida iz propolisa.

Flavonoidi iz propolisa djeluju kardioprotektivno sprječavajući nastanak tromba, te doprinose očuvaju funkcije krvožilnog sustava.

Koenzim Q10 djeluje kao antioksidans i glavna uloga mu je proizvodnja energije u svakoj stanici našeg tijela. Posebno je poznat po tome što pomaže cirkulaciji, te ima velik utjecaj kod prevencije bolesti srca i krvnih žila.

Vitamin B1 povoljno djeluje na ukupnu razinu energije dostupne iz ugljikohidrata štiteći organizam od stresa i umora te doprinosi normalnoj funkciji srca.

Ne preporučuje se osobama alergičnim na propolis,osobe koje koriste lijekove za smanjenje zgrušavanja krvi prije uporabe konzultirati se sa liječnikom. Ne koristiti za vrijeme trudnoće.