Kalendar događanja

AGRO ARCA 2019. – Inovatorstvo kao pokretač gospodarskog razvoja te garancija za održivost i konkurentnost na tržištu

Kalendar događanja   |   autor: PIP   |   30.04.2019.

Za inovacije kažemo da su pokretači gospodarskog razvoja, mijenjaju svijet, bitan su čimbenik gospodarske konkurentnosti i to sve zato što trebaju biti u svim porama društva

Ovogodišnji 11. Međunarodni sajam inovacija Agro ARCA održan je od 25. do 27. travnja 2019. godine u Karlovcu te je okupio  izlagače-inovatore iz Hrvatske i svijeta, s brojnim premijernim rješenjima u funkcionalnom, dizajnerskom i sadržajnom segmentu u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji.

Svečanom otvorenju Sajma nazočio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta gospodin Darko Horvat koji je tom priliko istaknuo: ''Biti inovatorom je čisti entuzijazam, a biti poduzetnikom je čista matematika. Mnogi inovatori imaju odlične ideje, zato smo i pokrenuli cijeli sustav potpore kako bi zamisli kreativnih ljudi doživjele i svoju komercijalizaciju. Osigurali smo sredstva kako bi mogli poticati inovativno-poduzetničke projekte sve s ciljem kako najveći izvozni proizvod Republike Hrvatske ne bi i nadalje bio izvoz mladih, školovanih ljudi.''

“Za inovacije kažemo da su pokretači gospodarskog razvoja, mijenjaju svijet, bitan su čimbenik gospodarske konkurentnosti i to sve zato što trebaju biti u svim porama društva. Inovacija se ne veže samo na tehnička rješenja, već na način života, zaštitu okoliša, umjetnost, organizacijske modele i sve ono što pozitivno mijenja kvalitetu života. One se događaju svuda oko nas, unapređuju se proizvodi, tehnološki procesi, organizacijski modeli, medicinski protokoli, upravljanje energijom, provodi se digitalizacija mnogih postupaka i procesa, uvodi se robotizacija i umjetna inteligencija, obuhvaćena su sva područja ljudskog djelovanja”, u svom obraćanju kazao je gospodin Ivan Bračić, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske, koja je uz Grad Karlovac nositelj ovog nezaobilaznog gospodarskog događanja.

Gradonačelnik Karlovca gospodin Damir Mandić povodom održavanja Sajma rekao je:

''Karlovac je uvijek bio grad inovatora i inovacija, a to ćemo pokazati i kroz Agro Arcu, a cilj je da naše iskustvo pokažemo i van grada. Upravo je Međunarodni sajma inovacija prilika da poljoprivredni proizvođači i inovatori, napose i iz karlovačkog kraja, pokažu što znaju i što mogu.“

Od preko 200izloženih radova, u službenoj konkurenciji ocjenjivano je njih 127 iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Italije, Rumunjske i Islamske Republike Irana. Ukupno je podijeljeno 45 medalja, od toga 16 zlatnih, jednako toliko srebrnih, dok je brončane medalje osvojilo 13 izložaka.

 

PIP d.o.o je inovativno poduzeće i nastoji svake godine osmisliti i tržištu ponuditi nešto novo. Osim novosti u tehnološkom procesu tu su i palete novih ili pojedinačno novi inovativni proizvodi. Za ovu izložbu inovacija PIP je predstavio slijedeće:

 

1.         Proširenje palete Prirodne kozmetike

  • Muskulpip 

Musculpip emulgel je pogodan za njegu i masažu prije i nakon fizičke i sportske aktivnosti, pruža osjećaj ugode, ublažava napetost i grčenje mišića, djeluje opuštajuće i umirujuće, posebno kod manjih sportskih ozljeda – istegnuća i uganuća. Olakšava otežano kretanje nakon sportskih i fizičkih napora. Lako se razmazuje, brzo upija i ne masti kožu niti odjeću.

  • Lip Balm Honey

 Zahvaljujući aktivnim sastojcima ima zaštitno, umirujuće i  regenerativno djelovanje.

Hrani i njeguje kožu usana, te štiti od vanjskih utjecaja SPF 15 osigurava   kvalitetnu zaštitu od UVA i UVB zračenja.                   

  • Lip Balm Propolis

Zahvaljujući aktivnim sastojcima ima zaštitno, umirujuće i regenerativno djelovanje. Smiruje i obnavlja oštećenu i ispucanu kožu usana.

 

Proizvod - Lip Balm - ne sadrži parabene, mineralna ulja, alkohol i umjetna bojila.

 

2.         Linija meda pod robnom markom Med hrvatskih pčelara

Poznato je da se tržište meda, s pravom, našlo u fokusu sumnje u valjanost deklaracija. U tom smislu promijenjen je i Pravilnik o medu. PIP nakon 30 godina rada nastoji učvrstiti povjerenje svojih kupaca, čemu doprinosi i ovaj tehnološki i marketinški projekt.

 

3.         Suvenirska pakiranja meda pod robnom markom Hrvatski apisuveniri

Paleta ovih proizvoda, desetak, ima za cilj jaču promociju hrvatskih pčelinjih proizvoda, hrvatske kulturne baštine i Hrvatske kao turističke destinacije. Ovi proizvodi imaju i veću razinu dodane vrijednosti. Realizacija ovog projekta je u završnoj fazi, ono što je poznato kako će jedan od njih, za sada, biti i izvozni proizvod.

   

Za predstavljenu liniju proizvoda PIP je osvojio zlatnu medalju na Sajmu te na taj način opet potvrdio smislenost u razvoja novih inovativnih proizvoda koji prate tržišne trendove zadovoljavajući zahtjevne kupce garantirano visokom kvalitetom.

 

''Ova medalja je produkt zajedničkog rada razvojnog tima PIP-a s brojnim fakultetima zagrebačkog Sveučilišta te snažna potpora za daljnji rad i u teškim trenucima'', rekao je direktor PIP-a Domagoj Bračić povodom osvajanja zlatne medalje.