Edukacija

Bavljenje sportom i umjerena fizička aktivnost korisni su za cijelo tijelo! Što ako pretjeramo?

Edukacija   |   autor: PIP   |   29.03.2019.

Najčešći uzrok ozljeda pri intenzivnoj fizičkoj aktivnost je nedovoljna pripremljenost. Kada su izloženi pretjeranom naporu, mišići se nastoje zaštititi stezanjem te ponekad može doći i do malih puknuća vlakana.

Nakon zimske hibernacije, dolaskom proljeća i buđenjem prirode,ponovno se aktivira i naše tijelo, a da ne bi pokleknuli uslijed temperaturnih promjena i povećane tjelesne aktivnosti potrebno je pripremiti ga. Rješenje za umor i iscrpljenost  nije samo  dovoljno sna već i aktivan život na svježem zraku, te pravilna i zdrava prehrana.

Najčešći uzrok ozljeda pri intenzivnoj  fizičkoj aktivnost je nedovoljna pripremljenost. Kada su izloženi pretjeranom naporu, mišići se nastoje zaštititi stezanjem te ponekad može doći i do malih puknuća vlakana. Zglobovi na traumu ili pretjerani napor reagiraju upalom, a posljedica je povećana  otečenost i ukočenost zgloba. Pritom se stežu mišići kako bi zaštitili zglob od daljnjih pretjeranih pokreta. Kod manjih ozljeda, neugoda i otečenost ne javljaju se odmah. Nakon treninga mišić je još zagrijan te sprečava tvarima koje uzrokuju upalu da uđu u optok. No, nakon hlađenja, zglob i okolno tkivo postupno počinju oticati i boljeti. Prilikom sportskih aktivnosti i napora   dolazi do pojačanog gubitka magnezija što doprinosi grčenju  i napetosti mišića te padu energije. Nedostatak magnezija u organizmu dokazano smanjuje efikasnost metabolizma, što za posljedicu ima smanjenu izdržljivost. Magnezij regulira cijeli niz metaboličkih procesa  važnih za stvaranje energije pa učinkovito   doprinosi  smanjenju umora i iscrpljenosti.

Dva su načina primjene magnezijevog klorida: oralna (prehrambena) i lokalna (transdermalna)

Kada se nanosi izravno na kožu, magnezijev klorid se trenutačno apsorbira u tkiva te znatno povećava razinu magnezija u organizmu. Budući da magnezij pritom ne prolazi kroz probavni trakt, nema rizika od neugodnog laksativnog učinka.

Nanošenje  na kožu pokazalo se i kao izvrstan način nadopune „zaliha“ magnezija kod sportaša koji su izloženi velikim fizičkim naporima.

 

Danas postoje kombinirani preparati  s magnezijem za transdermalnu primjenu  koji se mogu koristiti prije i nakon fizičke i sportske aktivnosti. Ukoliko se koriste nakon aktivnosti ublažavaju oteklinu i bol na ozlijeđenom mjestu,opuštaju napete mišiće i tetive i ublažavaju stres mišića.

Razina magnezija ima tendenciju smanjenja tijekom fizičkih napora stoga se preporuča i preventivno korištenje prije aktivnosti

 

Musculpip emulgel  spoj  je aktivnih sastojaka tradicijske recepture kao što su arnika i gavez te inovativnosti u korištenju magnezij klorida kroz lokalnu primjenu na koži.

Pogodan je za njegu umornih i opterećenih mišića, opuštajuću i osvježavajuću masažu prije i nakon fizičke i sportske aktivnosti, pruža osjećaj ugode, ublažava napetost i grčeve  mišića.  Pogodan je za sportsku masažu,te kod osoba koje su izložene većim fizičkim naporima (gibanje, rad),kod starijih osoba uslijed pojave noćnih grčeva,te  manjih ozljeda, istegnuća, uganuća i otežanog kretanja.

Lako se razmazuje,brzo upija i ne masti. Ne nanositi na ozlijeđenu kožu,izbjegavati dodir s očima i sluznicom.