Edukacija

Osvrt na Medicinski proizvod!

Edukacija   |   autor: PIP   |   28.12.2016.

DOKUMENT: 2016/Medicinski proizvodi promjene u praksi i regulativi nakon ulaska u EU.PDF

Primijetili smo da i u stručnim krugovima nema potpune spoznaje na ovu temu.

Podsjetimo se:

 

Zakon o medicinskim proizvodima od 14. lipnja 2013.

                                                                                    Članak 3.

Pojedini pojmovi u smislu ovoga Zakona imaju sljedeće značenje:

1. Medicinski proizvod je svaki instrument, naprava, uređaj, programska podrška, materijal ili drugi predmet koji je uporabljen samostalno ili zajedno s nekim drugim predmetom uključujući i programsku podršku koju je njegov proizvođač namijenio za dijagnostičke ili terapeutske svrhe i koja je programska podrška nužna za njegovu pravilnu primjenu namijenjen od proizvođača za uporabu kod ljudi radi:

– dijagnosticiranja, sprječavanja, praćenja, liječenja i ublažavanja bolesti,

– dijagnosticiranja, praćenja, liječenja, kontrole, ublažavanja ili otklanjanja tjelesnog oštećenja ili  

   nedostatka,

– ispitivanja, otklanjanja ili nadomještanja ili preinake anatomskih ili fizioloških funkcija organizma,

– kontrole začeća,          

i koji svoje glavno namjeravano djelovanje u/ili na ljudskom tijelu ne postiže farmakološkim, imunološkim ili metaboličkim učincima (boldao PIP), iako njegovo djelovanje može biti potpomognuto takvim učincima.

Kratki komentar. Znači, med, propolis, matična mliječ i drugi pčelinji proizvodi, ekstrakti biljaka, te vitamini i minerali koji su sastavni dio proizvoda nemaju farmakološko, imunološko i metabolitičko djelovanje (antivirusno, protuupalno, antibakterijsko, antimikotičko, …). Proizvođač koji se odluči za status Medicinskog proizvoda poništava sve znanstvene, kliničke i empirijske spoznaje o učinku pčelinjih proizvoda i ostalih djelatnih sastojaka na ljudski organizam.

Ali zapravo i ne, on koristi navedene spoznaje za neke proizvode, a u kompleksnijim slučajevima gdje koristi konzervanse i alkohol jer ne vlada inovativnim tehnologijama zlorabi status Medicinskog proizvoda  na način da djeci od 1. godine preporuča proizvode koji sadrže konzervanse i alkohol.  Time je nanovo u poziciji da djeci od 1. godine preporuča proizvode koji sadrže konzervanse i alkohol.  Vjerujemo u kompetencije ljekarnika i Halmeda.