Sezonske alergije i Apiterapija PIP!

  |   autor: PIP   |   26.12.2016.

Alergija je nepravilno funkcioniranje imunološkog sustava. U zdravom organizmu antitijela nas štite od virusa, bakterija i infekcija.

Kod alergičnih osoba imunološki sistem pogrešno shvaća određene alergene (kao neprijatelja) i počinje stvarati antitijela da se obrani od njih. Alergijska reakcija se može dogoditi odmah ili nekoliko sati nakon kontakta sa određenim alergenom. Simptomi alergijske reakcije ovise o načinu ulaska alergena u organizam. Svima poznata alergijska reakcija na pelud je alergijski rinitis ili peludna groznica.

Sezonski alergijski rinitis ili peludna groznica predstavlja alergijsku reakciju koja u pozadini ima pretjeranu imunološku reakciju na pojavu alergena (peludi). Ulaskom peludi u organizam inhalacijskim  putem tj. udisanjem pokreće se niz reakcija koje rezultiraju oslobađanjem antitijela (IgE) i medijatora upale histamina koji uzrokuju alergijske reakcije. Histamini izazivaju povećanu propusnost krvnih i limfnih žila te iz njih izlazi tekućina koja uzrokuje simptome-otok, crvenilo, svrbež i bol. Nos, sinusi i dišni putovi otiču, pune se sekretom i postaju začepljeni . Poremećaji koje uzrokuje alergijski rinitis odražavaju se i na funkciju pluća i srca, a oboljenje je često povezano s bronhijalnom astmom. Alergija nije izlječiva ali postoji terapija koja ublažava i uklanja  simptome te olakšava život alergičnim osobama.

Saveznici u suzbijanju alergijskog rinitisa i peludnih alergija  su pčelinji proizvodi, mnogima neshvatljivo ali dokazano!

Med može uvelike pomoći kod peludne alergije tzv. specifičnom imunoterapijom alergijskih bolesti dišnog sustava, senzibilizacijom na inhalacijske alergene iz okoliša kao što je pelud. Kontinuiranom primjenom meda u postupno rastućim dozama tijekom cijele godine u organizam unosimo poddozirano pelud u svrhu smanjenja reakcija na njega u alergičnih osoba.  Zrnca peludi u medu su u neusporedivo manjim koncentracijama nego u okolišu te ih organizam prihvaća bez značajne pobune. Na ovaj način potičemo organizam da  izgrađuje vlastite obrambene mehanizme što rezultira umanjenim imunosnim odgovorom na pelud u sezoni cvatnje, tj. blažom alergijskom reakcijom, pa čak i izostankom popratnih neugodnih simptoma.

Matična mliječ – učinkovita  zaštita  od alergija  i alergijskih simptoma.
Antialergijski učinak matične mliječi je znanstveno dokazan, ta se značajka pripisuje glikoproteinu iz matične mliječi koji suprimira antigen, inhibira specifičnu proizvodnju IgE  i histamina iz mastocita.

Propolis – prirodan izvor antioksidansa i imunomodulatora  flavonoida
Kvercetin iz propolisa biljni je pigment, smatra se pretečom i predstavnikom svih bioflavonoida, u brojnim studijima pokazao se kao najaktivniji od svih bioflavonoida. Dobar je protuupalni agens, izravno blokira nekoliko početnih stadija upalnog procesa, tako i sintezu i oslobađanje histamina i drugih medijatora upale. Normalizira i jača imunološki sustav,ublažava simptome peludne  alergije te bolesti dišnog sustava.

Svi pčelinji proizvodi zasebno ali i u kombinaciji blagotvorno djeluju na organizam, potiču rad imunološkog sustava, povećavaju tjelesnu izdržljivost i smanjuju zamor što je česta posljedica alergijskih reakcija. Prevencija je daleko bolji način za borbu s alergijom nego naknadno ublažavanje neželjenih posljedica, stoga pravilnim korištenjem meda, propolisa i matične mliječi možemo spremni dočekati sezonu alergija i  poboljšati kvalitetu života.

Autorica članka: Petra Galović, dipl. ing. biotehnologije, PIP d.o.o.