Novosti

Prehlada i rinitis – problemi nosa!

Novosti   |   autor: PIP   |   03.04.2016.

Nos je početni dio dišnog sustava i ima vrlo važnu ulogu u disanju, jedne od najvitalnijih funkcija živih bića.

Nos djeluje kao mehanički  pročistač zraka, unutrašnjost je prekrivena sluznicom na kojoj su trepetljike. Sluznica luči sluz koja zahvaljujući trepetljikama neprestano klizi po njoj, „hvata“ udahnute štetne čestice i uklanja ih iz dišnog sustava. Osim toga u sluzi postoje i imunoaktivne tvari koje imaju sposobnost inaktivacije različitih štetnih mikroorganizama koje udišemo zrakom. Važno je preventivno održavati obrambenu sposobnost i prirodnu vlažnost sluznice nosa, te obrambenu sposobnost cijelog organizma.   

U jeseni  i zimi češće su prehlade  i infektivni rinitisi !

Kihanje, šmrcanje, svrbež, začepljen nos, otežano disanje, smetnje njuha, cijeđenje sekreta u ždrijelo sve su to neugodni simptomi koji prate prehladu i rinitis.

Prehlada je blaža infekcija nosa i grla koju uzrokuju virusi. To je najučestalija zarazna bolest u svijetu. Bolest se prenosi kapljično pa se zimi prehlada javlja češće jer više boravimo u zatvorenim i nedovoljno provjetrenim prostorima. Godišnje u Hrvatskoj od prehlade oboli i do 2,5 milijuna ljudi. Odrasli se tijekom godine prehlade do 4 puta, a djeca do 5. godina i do 8 puta. Obzirom da su uzročnici prehlada virusi preporučuje se simptomatska terapija koja ne uključuje primjenu antibiotika.

Rinitis ili upala sluznice nosa rijetko se pojavljuje kao izolirana  bolest. Uglavnom je udružen sa upalom ždrijela (faringitis), krajnika (tonzilitis) i upalom grkljana i glasnica (laringitis).

Ovom bolešću javlja se nosna kongestija, poznata i kao blokada ili opstrukcija nosa odnosno začepljen nos. Membrane sluznice nosa postaju otečene i zbog upale krvnih žila.

Bolest se može komplicirati širenjem virusa na sinuse ili naknadnom infekcijom bakterijama. Ako akutna virusna infekcija gornjih dišnih putova traje duže od oko 10 dana, vjerojatno je došlo do bakterijske superinfekcije - sinusitisa, što zahtjeva ozbiljniju terapiju, uz simptomatsku,  pa i antibiotsku.

Terapija

Za običnu prehladu učinkovit način liječenja zapravo i ne postoji, jer je prehlada samoograničavajuća bolest, „kako dođe tako i prođe“. Simptomatsko liječenje je jedino ispravno, u smislu da si simptomatskim lijekovima olakšamo i ublažimo tijek bolesti. Antibiotici nemaju učinka na viruse pa se kod prehlada i rinitisa ne koriste.

Kod rinitisa korisna je terapija ispiranja i toalete nosa, smanjuje upalu, olakšava ispuhavanje nosa i ubrzava prirodni oporavak sluznice.

Preporuča se koristiti kapi i sprejeve koji pročišćavaju i vlaže sluznicu nosa na prirodan način. Mogu se koristiti duže razdoblje za razliku od dekongestivnih kapi i sprejeva koji se koriste do 7 dana. Kod ovih posljednjih postoji opasnost od oštećenja sluznice i njušnog živca, te stvaranja ovisnosti o aktivnim kemijskim tvarima koje su u kapima  i/ili sprejevima.

Prodišite na prirodan način uz Nasopip, sprej za nos iz linije Farmakol!

100% prirodno, bez konzervansa, umjetnih  aroma i alkohola. Za djecu od navršene 1. godine života i odrasle.

Nasopip sprej prikladan je za svakodnevnu higijenu, vlaženje, njegu i zaštitu nosne sluznice. Terapija bez iritacija, pogodna za dugotrajnu njegu oštećene i suhe sluznice nosa. Zahvaljujući bioflavonoidima iz propolisa Nasopip sprej djeluje antiseptički, baktericidno i virucidno, povećava obrambenu sposobnost nosne sluznice, smanjuje otok, sužava i jača male krvne žile, znači, pomaže kod začepljenog i neprohodnog nosa.

Dodatno, sljez u sinergiji s kaduljom i mentom djeluje umirujuće na sluznicu nosa uz ugodan osjećaj svježine nakon uporabe.

Nasopip olakšava prohodnost gornjih dišnih putova kod prehlada, hunjavica, rinitisa i alergijskog rinitisa. Kod dužeg boravka u prostorima sa suhim zrakom (centralno grijanje, klimatizacija) održava prirodnu vlažnost nosne sluznice, poboljšava i olakšava uklanjanje nečistoća iz nosne šupljine.


 Autorica članka: Petra Galović, dipl. ing. biotehnologije, PIP d.o.o.