Edukacija

Iz prirode u službi zaštite i njege kože!

Edukacija   |   autor: PIP   |   18.05.2020.

Priroda obiluje aktivnom tvarima koje pozitivno djeluju na razne aspekte funkcioniranja našeg organizma; izgradnja imuniteta, pomoć pri zacjeljivanju, njega i zaštita kože, podizanje energije samo su neki od njih.

Aktivne tvari često imaju višestruke primjenu i ovisno u kojem obliku se uzimaju, tako djeluju. Ako se nanose na površinu kože, tada je njeguju i zacjeljuju, a ukoliko se konzumiraju oralno, podižu energiju i jačaju imunitet.

Neke aktivne tvari koje se češće koriste u kozmetici su pčelinji vosak, alantonin, propolis, matična mliječ, neven i kamilica.

Pčelinji vosak je materijal od kojeg pčele grade i kojim čuvaju svoju košnicu, ne kvari se,
a ljudi ga koriste već tisućljećima u kozmetičke svrhe. Pčelinji vosak je bogat vitaminima topivim u mastima, posebno A vitaminom. Glavne prednosti su mu što štiti kožu od isušivanja te pruža zaštitu od brojnih vanjskih čimbenika, zahvaljujući čemu ona zadržava svoju vlažnost i čvrstinu. Razmazivanjem na koži stvara zaštitni film, koji se lako upija, usporava dehidraciju i starenje kože te joj ujedno pruža hranjivu zaštitu. Na taj način koža postaje glatka i elastična.

Alantoin je sastojak koji se u kozmetici koristi već 70 godina te ima dokazanu ulogu u umirivanju i zacjeljivanju kože. Izvorno je biljni metabolit, ekstrakt biljke gavez koja je već godinama poznata po svojim ljekovitim svojstvima i koristi se za liječenje bolesti kože i kostiju.

Alantoin je aktivator staničnog rasta, potiče epitelizaciju i regeneraciju kože. Ima snažno protuupalno djelovanje pa je čest sastojak kozmetike za njegu kože sklone upalnim procesima, poput atopijskog dermatitisa, ekcema, psorijaze, akni. Zbog regenerativnog djelovanja koristiti se u anti age kozmetici. Velika prednost je što su potrebne niske koncentracije(0,2-0,5%) kako bi se dobilo učinkovito djelovanje.

Propolis ima antivirusna i antimikrobna svojstva, izuzetno je moćan saveznik kože osoba koje puno vremena provode u zagađenom okolišu jer obiluje antioksidansima. Pomaže u zacjeljivanju kožnih oboljenja i opekotina, ima protuupalno djelovanje zahvaljujući flavonoidima koji sprječavaju sintezu prostangladina koji utječu na razvoj upale i boli. Stimulira regeneraciju epidermisa te potiče brže zacjeljivanje oštećene kože i sprječava nastanak sekundarne infekcije.

Odličan je za tretman rana,kao i za druga kožna oboljenja:akne,ekcem,psorijazu,dermatitis te gljivična oboljenja kože i noktiju.

Matična mliječ je pravi  koncentrat hranjivih tvari i vrlo blagotvorno djeluje na kožu. Svježa matična mliječ sastoji se od 60 do 70 posto vode, a glavni su joj sastojci aminokiseline, među kojima i esencijalne aminokiseline, šećeri (uglavnom fruktoza i glukoza), lipidi, minerali i vitamini. Ova prirodna emulzija ima hidratantno i umirujuće djelovanje na kožu. Stimulira proizvodnju kolagena budući da su aminokiseline koje sadrži sastavna komponenta kolagena, pridonosi očuvanju čvrstoće,elastičnosti  i napetosti kože. Djeluje antibiotički i protugljivično, što je od velike pomoći za kožu.

Neven   je biljka koja zrači ljepotom i snažnom žuto-narančastom bojom koja podsjeća na sunce. Za njegovu ljekovitost zna se od davnina,osnova je mnogih preparata za obnovu oštećene kože, te s razlogom  nosi epitet najboljeg prijatelja kože. Žuta boja nevena potječe od pigmenta - karetenoida koji se u tijelu metaboliziraju u vitamin A čime se tumači njegovo blagotvorno djelovanje na kožu. Cvjetovi nevena sadrže eterično ulje, tanine, šećere, likopen, bjelančevine, kalendulin, minerale i dr. Najčešće se  koristi za omekšavanje ispucale i grupe kože,zacjeljivanje  rana i opeklina. smanjuje crvenilo, djeluje protuupalno i umirujuće što ublažava neugodne simptome oštećene i upaljene kože zbog čega je važan sastojak preparata za njegu kože tijela i ruku.

Kamilica  je prirodno je kozmetičko sredstvo, sastojak mnogobrojnih krema, losiona, tonika i balzama za osjetljivu kožu. Kamilica pojačava učinak  topikalnih tretmana,pomaže da naneseni proizvod prodre u dublje slojeve kože. Pomaže neutralizirati kožne iritanse te ju se smatra hipoalergenom, a  posjeduje i protuupalno, antifungalno i antiseptičko svojstvo. Aktivna tvar iz kamilice je bisabolol koji djeluje izrazito protuupalno i regenerira kožu. Kamilica štiti kožu od slobodnih radikala, smanjuje oštećenja, hidratizira kožu čime smanjuje nadraženost i olakšava napetost kože te usporava pretjerano starenje kože.

Prirodna kozmetika linije Farmakol svoj sastav temelji na pčelinjim proizvodima i ekstraktima ljekovitog bilja.

Izbor kozmetike možete pogledati na linku : https://www.pip.hr/proizvodi/farmakol_prirodna_kozmetika/23